Followers

click this!!

membilang hari!!

Lilypie Kids Birthday tickers

Note :

"However good or bad you feel about your relationship, the person you are with at this moment is the "right" person, because he or she is the mirror of who you are inside..._Deepak Chopra"

Monday, November 26, 2012

cinta untuk dijaga , bukan dijaja


Satu masa akan hadir seseorang, yang menyintai kita kerana kita dan akan hadir pula seseorang yang menyintai kita kerana DIA..
pilihlah bahagia mana yang kita inginkan...


Walaupun watak awak muncul bukan pada permulaan cerita saya tetapi saya harap agar watak awak akan terus kekal hingga ke muka surat terakhir cerita saya..

Saya percaya dengan janji Allah dan ketetapan yang telah Allah tetapkan..

Untuk masa ini Izinkan saya memegang hak saya yang satu ini, untuk menyintai awak dalam lewat doa saya, hanya itu saja cara yang saya ada untuk awak..





Azyyati Kamaruddin

Perancangan



YA ALLAH,

Jika suatu saat aku kehilangan harapan dan tujuanku..
Berikanlah aku keyakinan bahawa takdir-MU adalah lebih baik daripada apa yang aku inginkan dan impikan..
KAU damaikanlah hatiku untuk menerima takdir-MU..
Kerana aku yakin dan percaya , perancangan-MU yang terbaik dan terindah buatku..


Aku berharapkan cahaya-MU akan menyuluh laluan hidup ku yang terkadang kelam..





Thursday, November 8, 2012

Kek Gula Hangus


Assalamualaikum..
hampir-hampir 2 bulan tak up entry baru..
cerita byk tp masa yang tak cukop nak taip dkt sini..
tetibe hari ni taip entry pasal resepi , ha nmpk tak kat situ..
nafsu makan tak dpt dikawal.. 

Semalam mmg teringin nk buat kek Gula Hangus atau ade org panggil Kek Span/ Kek Sarang semut..
tak kisah lah nama ape kan, asalkan rasa sama..
Bagi aku kek ni paling simple bahan-bahan yang digunakan and paling senang.. :)
Sebelum ni pernah dh buat and masa raya hari tu pun dh buat..
resepi ni aku amik dh lama dgn Kak Rai..
Sebelum dpt resepi dari Kak Rai, mcm-mcm resepi aku cuba and semua tak menjadi..
kek tak bersarang langsung..

so moh lah kite buat kek , tung tang tung tang *sound effect mcm hape*

Bahan-Bahan : 
cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 sudu teh soda bikarbonat
4 biji telur
2 sudu teh mentega/butter

ha senang kan.. barang-barang yg mmg ade dekat dapur..

Cara - Cara : 

Step 1
Mula-mula masak gula dengan api sederhana hingga hangus tp jgn terlebih hangus nanti kek akan rasa tak best...

Step 2
Dah nmpak gula mcm hangus, korang masukkan lah air panas dan masak lagi hingga gula cair (tak ada ketul-ketul)

Step 3
Masukkan mentega.. Then kacau sampai mentega cair, tutup api. Ketepikan dulu, sejukkan.. tp jgn lah sampai masukkan dalam peti ais plak utk sejukkan... haha 

Step 4
Then korang pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.. aku guna mixer tp kalau korang tak ade mixer , korang guna lah apa-apa pon, asalkan telur tu kembang..

Step 5
Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.. part ni guna manual je, tak payah guna mixer dh.. 

Step 6
Masukkan pula tepung + soda.. Sebatikan semuanya.. pastikan tepung tu tak berketul-ketul ye.. 

Step 7
Akhir sekali, masukkan air gula yang dah korang sejukkan tadi.. kacau sampai sebati..

Step 8
Masukkan adunan dalam loyang then perapkan adunan selama lebih kurang 3-4 jam..Perap ni bertujuan untuk jadikan kek tu bersarang-sarang..

Step 9
Bakar kek tu dengan api sederhana (160 -180 ) selama 1 jam


SIAP!!  

Ha senang kn nk buat kek ni.. korang silalah cuba..
SENANG. SEDAP.CEPAT.. 

Selamat mencuba..
ape-apa tak faham or nk tempah sila drop je komen kat bawah ni ye.. :)
kahkahkah tempah tu yg tak boleh blaa.. hahah








With Love,
Azyyati Kamaruddin


Saturday, September 22, 2012

CINTA


Ada masanya kita perlu DUDUK SENDIRIAN.
BERSEORANGAN sambil merenung langit.
MEMIKIRKAN diri sendiri, hala tuju kehidupan.
Mengingati DOSA-DOSA lalu yg belum diampuni.
Mungkin masa ini BUKAN masa yang sesuai untuk MENCARI CINTA manusia.
Tetapi masanya untuk MEMPERBAIKI CINTA pada ALLAH


CINTA manusia andai diletak terlebih harapan, kelak kita yg KECEWA..
salahkan dia, dia salah kan kita..
Namun sedarkah kita yang kita letakkan harapan itu namanya manusia..
MANUSIA itu hamba, hatinya digerakkan oleh ALLAH.. 
Letaklah sepenuh harapan pada ALLAH, insyaALLAH semuanya akan sempurna.. 


Rasa SAYANG, SUKA, CINTA itu semua tak mampu kita nk elek kehadirannya..
Namun jangan lah berlebih-lebih andai tiada ikatan yang Halal lagi..
ingatlah pesan ini : 

 "Apabila kamu teringatkan seseorang, perbanyaklah olehmu ISTIGHFAR.. 
Apabila kamu lupa tentang apa yang kamu pelajari, perbanyakkanlah SELAWAT..
Apabila kamu ingin wajah berseri & sejuk mata memandang, perbanyaklah SOLAT DHUHA.. 

Apabila kamu inginkan perlindungan & kekuatan hati, perbanyaklah TAHAJUD..
Apabila kamu inginkan malaikat mendampingimu & mengelak dari pandangan nafsu syaitan,hendaklah kamu sentiasa berada dalam keadaan BERWUDHU.. "





renung-renungkan dan selamat beramal.. 







Azyyati Kamaruddin

Friday, September 14, 2012

Pusing Utara Part 2..


continue untuk entry ni Pusing Utara Part 1


Aku smpt tido dlm 1 jam je, duk umah org jgn nk gedik tido lama-lama lah.. Qila pulak dtg bawak anak jiran dia, auww comell sgt.. baby boy.. umo nak masuk 1 tahun mcm tu.. oke tak smpt snap pic.. Qila ckp budak tu susah nk rapat dgn org tp bila dgn aku, oke je.. siap gelak-gelak lg.. mungkin bdk tu dpt rasa aku ni seorang yang penyayang..*libas selendang sampai buat muke berlagak..*

kitaorg dh plan jumpa dkt alor star semua, so bertolak lah.. Tahu jelah kn bila dh ramai-ramai , ade jelah yang lambat siap lah, nk g sana lah, g situ lah.. time tu lah nk g bank-in duit konvo, mcm dh takde waktu lain.. haha .. dalam kol 3 jgk lah kitaorg baru sampai umah Siti.. oh lupe nk bgth, membe aku yang kawen tu nama Siti.. 


Sampai-sampai, jumpa siti.. terus terjerit-jerit semua.. rinduu kot.. tergelak-gelak.. then pergi makan dulu sbb semua dh kebuluran.. yup kitaorg sgt bising,, org pandang-pandang je.. pedulikkk.. Korang tak tahu mcm mana rasa 1 tahun lebih tak jumpa, tetiba jumpa.. mesti lah byk cerita kan.. 


Selamat pengantin Baru Siti Nasriah.. semoga jadi isteri yang solehah dan ibu yang penyayang.. tamau buat perangai mcm dulu lagi noo.. haha 



terubat rinduu.. masa nk balik, salam dgn mak siti.. Mak dia kenal lagi aku then tnya aku 'Mai,  bila lagi?' .. tergelak aku 'insyaAllah, sampai waktu Mai jemput.. mak cik dtg lah naty dgn Siti ye..'..  




Azyyati Kamaruddin

Wednesday, September 12, 2012

Pusing Utara part 1

Assalamualaikum..

cerita bulan 8 tapi bulan 9 bru nk buat entry.. dlm dunia blog takde istilah cerita basi.. selagi boleh update, ko update je.. tak kira lah cerita tu zaman 90an ke 80an ke.. 

pada 30 Ogos 2012 , classmate aku masa buat sijil dkt politeknik dulu kawen.. bebulan-bulan sebelum kahwin , dia dh bgth aku... suruh aku datang jgk.. siap call, message kat fon, FB.. pahtu invite dkt event then hantar kad ke rumah.. maka aku mmg akan rasa serba salah lah kalau tak pergi kn.. aku plan mmg nk pergi tp mcm plan gitu-gitu je, tak serius pun sbb aku sorang je dari kuantan... TAPI bila membe2 semua dh beria-ria suruh dtg, semangat pun berkobar-kobar lah.. isnin , 27 Ogos tu baru menggelupor pergi terminal cari tiket bas dan nasib baik ade tp tak berhenti dkt AlorStar, kena berhenti dkt Kulim..  Aku nk bas mlm so amik jelah, Kulim pun Kulim lah.. lagipun rindu jgk nk p kulim kn.. kepada yang tak tahu, dulu masa buat sijil, aku study dkt Politeknik Tuanku Sultanah Bahiyah, Kulim Kedah.. :)


aku naik bas Konsortium.. mmg dari dulu, ini lah bas yang akan aku naik.. :)


Rabu, 29 Ogos pagi tu aku still kerja.. pkol 9 malam baru naik bas.. yes, aku seorang dari Kuantan.. tp takpe, membe aku yg ddk Kulim tu dh janji nk amik aku dkt teminal dan aku percaya dkt membe2 aku kerana mereka tak pernah langgar janji.. hahah :)


Mak aku, takyah nk cerita lah.. macam-macam soalan dia tanya lepas aku beli tiket bas tu.. Dari soalan logik, sampai soalan tak logik.. jenuh nak menjawabnya.. mmg lah aku anak BONGSU *motip caps lock??* tp aku dh besar mama , dh 22 years old.. kalau kawen, dh boleh jadi IBU*gedik disitu* .. Tapi mak aku still nampak aku mcm umur 12 tahun.. takpe, aku suke je, rasa mcm disayangi sangat-sangat..aku kan anak KESAYANGAN.. *kalau kakak aku bc, confirm boleh pengsan* 


Aku naik bas pukol 9 malam dari Kuantan, pukul 7 pagi baru sampai Kulim.. yes bas ni banyak berhenti .. sepatutnya pukul 5 or 6 pagi dh boleh sampai Kulim..tp takpe, selamat sampai pun aku dh bersyukur.. sampai je, tgk membe aku dh tunggu.. nama membe aku ni Qila.. lebiuuu Qila.. terus bergerak ke rumah dia, then aku masuk bilik dia, terus tidur.. woo ngantukk gilerr, tidur dlm bas, bukan selesa sgt kan..  


oke sambung next entry.. 



goodnight everybody..







Azyyati Kamaruddin

make up?!!


Assalamualaikum..
Selamat Hari Raye korang..
ouchh nk habis dh syawal kan.. 
kepada yg sempat berpuasa 6 tu say alhamdulillah.. 
kepada yang tak sempat*macamsaya* , mungkin sbb keuzuran, never mine akan ade peluang lain untuk kite raih pahala.. 
Allah tu maha PEMURAH.. :)


Aku perasan lah kan semenjak usia makin meningkat, aku makin tak suka nk make-up..

masa umur 15 - 17 tahun
Kalau pergi kenduri ni , nk bersiap berpuluh jam amik masa..
set make-up aku mmg lengkap..
foundation, blusher, eyeliner, eyeshadow, maskara, lipstick, bedak yang bg nmpk muka shining tu.. 
berus utk make-up, ada macam-macam saiz.. 
mmg masa tu hebat lah make-up..
kekadang muka nmpk mcm hantu, kekadang org tnya 'eh sape make-up muka ko ni, cantiklah..' *auww terharu makkk, padahal conteng2 je* ye aku suke mencuba.. 
then sepupu2 aku plak, bila ada kenduri ke ape, mula lah dtg tadah muka dkt aku.. 
masa tu aku suka gilerr taw make-up ni..


Umur 18 - 20 tahun
Tahap untuk make-up semakin menurun..
disebabkan dh belajar dkt politeknik masa tu jd nk make-up mcm selalu tak sempat..
kalau ade event besar2 je aku make-up..
kalau tak hanya pkai foundation, blusher n eyeliner.. then lipstick sikit.. 
eyeshadow n bedak yg bg glow2 tu semua dh tak pakai.. 


Umur 21 till now *now i'm 22 ye*
make-up pada aku hanya eyeliner dan bedak compact..
kekadang guna bedak johnsons je..
eyeliner pon kalau pergi kerja tak pkai..
lipstick paling malas nk pakai, selalu pkai lipbam je.. 
me now , no foundation, no eyeshadow, no glow2 dkt face, no maskara.. no no no.. 
  bila tgk org make-up, ouchh canteknya mereka tp aku mmg dh tak berminat nk make-up..
muka klau make-up pon tak berapa cantek, ni tak make-up lagilah kan.. ahha
tapi takpe, as long as aku rasa happy, i dont care what people think/say.. woaaaaa


Dan kalau sekarang orang suruh aku make-up, secara jujurnya aku dh tak pandai mcm mana nk pakai eyeshadow..
kalau blusher tu masih ingt lagi tp eyeshadow , mmg dh tak reti.. 
kalau aku make-up sepupu2 aku , mesti ade je yg tak kena aku tgk eyeshadow tu..
so skrg kalau org suruh aku tlg make-up, aku mmg akan elak lah.. takot naty muke cantik2 , teros jd hantu.. haha
then kalau nk bersiap pagi pergi kerja, 30 minit dh cukup.. then kalau nk keluar pon mcm tu.. tak sampai 1 jam..
kalau dulu, 1 jam pun kadang2 tak cukup.. 
nk solat pun senang, tak payah nk cuci muka beria-ria then lepas solat nk kena pkai semula make-up tu..
:)


sekian dulu dari aku..




Azyyati Kamaruddin

Friday, August 10, 2012

Ketika cinta bertasbih

Assalamualaikum..

KETIKA CINTA BERTASBIH..

Sekalipun cinta telah kuuraikan dan kujelaskan panjang lebar
Namun jika cinta ku datangi..
aku jadi malu pada keteranganku sendiri

Meskipun lidahku telah mampu menguraikan dengan terang..
Namun tanpa lidah,
cinta ternyata lebih terang

Sementara pena begitu tergesa-gesa menuliskannya
Kata-kata pecah berkeping-keping,
begitu sampai kepada cinta

Dalam menguraikan cinta akal terbaring tak berdaya
Bagaikan keledai terbaring dalam lumpur
Cinta sendirilah yang menerangkan cinta dan percintaan.

Habiburrahman El Shirazy - 




Salam 21 Ramadhan 1433H..
Semoga di 10 malam terakhir Ramadhan ini kita dpt melipat gandakan ibadah kita dan terpilih untuk bertemu Lailatul Qadar..





with love
Azyyati Kamaruddin

Wednesday, August 1, 2012

rencana Allah


Bila dia menjauh,
bila masa membina jarak,
dan jarak membina tembok,
Tembok memisahkan kita..

Tidak pernah aku lupa bahawa aku pernah bertanya pada DIA tentang dia..
Tidak aku lupa bahawa aku pernah meminta DIA menjauhkan dia..
bila dia bukan untuk aku..

Maka bila dia semakin jauh,
mungkin ini petunjuk dari-NYA..

Kembali belajar menjalani hari dengan sendiri..
Belajar menerima dengan redha dan lapang dada..
KERANA aturan ALLAH lebih indah dan baik dari yang dijangka

Jangan pernah lupa,
semua hanya boleh berlaku dengan izin dan redha-NYA.
Maka bila bukan namanya yang tertulis dalam rencana-NYA ,
biarlah DIA menjarakkan dia dari aku.. 







Lots of love,
Azyyati Kamaruddin

Wednesday, July 4, 2012

Pintaku



"Jika rindu ini bertatah, aku harap biarlah untuk ALLAH...
Andai rindu ini menarik resah, kepadamu aku Pasrah..
Andai pencarian ini masih belum kutemui... 


Ya ALLAH damaikanlah hati ini...
Biarlah resah menarik sepi..
Biarlah kecewa meratap Pergi.
Biarlah kasih mengikat Diri. 



Ya MUHAIMIN kepadamu aku mengadu hati..
Berikanlah TAMAN HATI bukan hanya untuk Diriku.
Tapi Pada Redhamu Ya ALLAH.." 
Aminn..









Lots of LOVE
Azyyati Kamaruddin

Thursday, June 28, 2012

aku, tidur dan alarm


Assalamualaikum.
Ting ting ting tong, anybody here?
Sejak-sejak ada dua blog ni, 'ADE AKU KESAH' aku pinggirkan.. tidak tergamak untuk menganak tirikan blog kesygan ni tp disebabkan cerita yang nk diupdate terlalu peribadi jadi aku update lah dkt blog satu lagi.. ha jgn tnya url sbb blog tu hanya aku sorang je boleh baca.. :D


sudah, cukup cukup sudah pembuka bicara itu ate nya nanti akan ada unsur melalot jika terlalu panjang..
Aku, tidur dan alarm , tajuk dah mcm nk buat essay masa darjah 6 dulu..
kisah ini terjadi hampir setiap pagi ye..

Minggu ini , minggu puasa, pkol 5.17 pagi dh bgn bersahur.. then 6 baru tdo semula.. sebelum tdo, kunci jam pkol 7.17 am, kalau tak kunci mmg tak keje lah aku hari-hari..

7.17am ??kenapa tak 7.15am ?? .. eh eh suke hati kitew lah nk kunci pkol brapew pun..shibukkk jeww *pitam*..

alarm kat phone ni bunyi je, time itulah mata ni tak boleh nk buka, jadi jalan terbaik snooze kan alarm tu untuk 2 minit.. then bunyi lagi, snooze, snooze, snooze.. masa tido tu siap mimpi mcm real, aku dh mandi, pkai tudung semua and nk gerak pergi keje..

Tetibe alarm bunyi untuk kali keberapa pun aku tak tahu..
mata terbuka dgn luasnya, tgk jam 7.30am.. 
terus melompat mcm katak, capai tuala.. berlari masuk tandas..
Aku pergi kerja pukul 8pagi maka nya 30 minit mmg tak cukup lah nk bersiap..
biasanya 1 jam aku amik masa utk siap sepenuhnya + makan..
capai seluar n t-shirt then tudung 'malas' tu..
fuhh selamat puasa, kalau tak kebulur lah pergi office tak breakfast..

entry tamat disini..





with love, 
Azyyati Kamaruddin

Friday, June 1, 2012

salam jumaat


Assalamualaikum..
Selamat hari jumaat Si Cantek dan Si Kacak sekalian..


Motivasi untuk hari ini : 

Dear friends, 
Don't give up okay..
I know how it feels to hurt..
Believe me I do..
But the feeling will pass. 
I promise you it will, so hold on. 
The tears will stop falling. 
Your heart will heal itself..
With courage and faith you will get through it..

Everything is going to be alright..
TRUST ME!! 




With Love,
Azyyati Kamaruddin



Monday, May 28, 2012

katak Oh Katak

Assalamualaikum..

Hari Jumaat mlm ari tu aku ke majlis pernikahan*skema bangat* kawan kpd sepupu aku.. kira kawan aku jgk lah kan..

aku bukan nk cerita pasal majlis pernikahan dia tu tapi nk cerita pasal Cik Tak @ Cik Katak..
ceritanya begini..
Aku pelik lah dgn Cik Tak ni.. Aku ni tak suke dia TAPI di selalu nk bermanja-manja dgn aku.. mencik taw *jalan sambil hentak-hentak kaki*..

Selepas membe aku tu nikah, dh settle semua.. kitaorg pun bergerak lah ke khemah untuk makan.. membe aku ni, dia nikah mlm.. 

Tgh syok makan, masa tu dh tak keruan sbb aku makan sambal tempoyak yg pedas tak hingat.. berasap molot.. tiba-tiba aku rasa ada sesuatu jatuh atas kaki..rasa sejuk je.. mula-mula mcm buat tak tahu tp mcm pelik 'eh apa pulak atas kaki ni.. ' .. aku pandang je bawah meja, molek je Cik Tak tu ddk atas kaki aku.. Cik Tak tu kecik je tp jenis yg lembik tu.. 

Ya Ampun, terus aku angkat kaki then terjerit.. drastik ok tindakan itu.. haha.. pahtu org dkt meja tu semua pandang.. masa tu tak fikir malu dh, fikir geli je.. 
ada laki sebaris meja aku tu tnya :
L : kenapa?
Aku : Katakkkk...
L : lah takot katak ke..
Aku : tak takot tp geli.. halau lah cepat..

Pahtu lama pulak dia lepak atas wedges aku tu..
sepupu aku duk sebelah aku duk halau-halau , Cik Tak tu buat bodo je.. hadoiii..
pahtu ada laki tu, dia suluh Cik Tak tu dgn handphone dia.. 
Baru lah Cik Tak tu lompat-lompat lari..

L : dia dh lari dh.. *muke senyum2 mcm kerang tak cukup masak*

Senyum lah ko, ade aku kesahh..
aku pandang dia, then teros we all berlalu pergi dari tempat kejadian..
pahtu cari paip, basuh kaki n wedges..

mlm tu teringat-ingat lagi Cik Tak tu.. tapi nasib baik tak masok dlm mimpi.. hahaha








With Love,
Azyyati Kamaruddin



Tuesday, May 15, 2012

manusia itu ..


Assalamualaikum..

Manusia itu sifatnya tidak dpt diduga..
sifatnya boleh berubah dalam sekelip mata..
sifatnya terkadang lebih dipengaruhi oleh hati..
andai yang diikuti itu hatinya bersih, maka kearah kebaikan lah bergeraknya manusia itu..
Namun, andai hatinya kotor, maka sebaliknya lah kehidupan manusia itu..

Lidah itu tajam seperti pisau..
org kata, 'Kerana lidah, Badan binasa' , 'Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya..' 
Tapi sebagai manusia, kita sering kali terlupa, sering kali alpa..
Bila marah menguasai diri, semuanya dihamburkan.. semua dilepaskan tanpa fikir apa impak kata-kata kita selepas itu..
Tahu kah kita, apabila kita sedang marah, syaitan akan berlari menuju ke arah kita. untuk menguasai diri kita..
andai kita ikot saja kata hati tanpa berfikir , maka bertepuk tgn lah syaitan-syaitan itu semua..

Apa yang kita dpt dgn memarahi seseorang?
puas? suka? ego? tunjuk kehebatan? tunjuk kekuasaan?
semuanya tidak kekal lama..
sesungguhnya Allah s.w.t lebih berkuasa dari kita..
Banyak salah yang kita lakukan TAPI Allah s.w.t tidak pernah memarahi kita dgn teruk..
DIA sentiasa memaafkan kita..
Sentiasa memberi peluang untuk kita bertaubat..
Kita ingkar perintah DIA, tp DIA masih memberi kita udara untuk bernafas, rezeki yang berterusan, perlindungan tanpa henti..

Bila kita marah, pernah tak kita fikir perasaan orang yang kita marahi itu?
pernah kita cb untuk memahami keadaan sebenar?
pernah kita bg peluang untuk dia membela diri?
pernah kita cb letakkan diri kita dipihak dia??
cuba berfikir secara waras, berfikir seperti seorang manusia yang berakal..

Mungkin lepas hamburan kata-kata marah, kita akan meminta maaf..
Yang dimarahi, mungkin akan memaafkan kita TAPI untuk melupakan setiap kata-kata kita, itu sesuatu yang agak mustahil dan mengambil masa yang lama untuk dilupakan..
Kata-kata itu akan tersemat kukuh di hati...
Tapi memafkan dgn ikhlas itu adalah lebih mulia.. cb kita renungkan kisah Rasulullah s.a.w dgn pengemis buta ini :
.........................................................................

Di sudut pasar Madinah Al-Munawarah seorang pengemis Yahudi buta, hari demi hari apabila ada orang yang mendekatinya ia selalu berkata : 

Wahai saudaraku jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya kalian akan dipengaruhinya
Setiap pagi Rasulullah SAW mendatanginya dengan membawa makanan, dan tanpa berkata sepatah kata pun Rasulullah SAW menyuapi makanan yang dibawanya kepada pengemis itu walaupun pengemis itu selalu berpesan agar tidak mendekati orang yang bernama Muhammad. Rasulullah SAW melakukannya setiap hari hingga menjelang Beliau SAW wafat. Setelah kewafatan
Rasulullah tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu. Suatu hari Abu Bakar r.a berkunjung ke rumah anaknya Aisyah r.ha. Beliau bertanya kepada anaknya : 
“anakku adakah sunnah kekasihku yang belum aku kerjakan”.
Aisyah r.ha menjawab pertanyaan ayahnya : 
“Wahai ayahanda engkau adalah seorang ahli sunnah hampir tidak ada satu sunnah pun yang belum ayahanda lakukan kecuali satu sunnah saja”
“Apakah Itu?” tanya Abu Bakar r.a. 
"Setiap pagi Rasulullah SAW selalu pergi ke hujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang berada di sana” kata Aisyah r.ha.
Keesokan harinya Abu Bakar r.a. pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikannya kepada pengemis itu. Abu Bakar r.a mendatangi pengemis itu dan memberikan makanan itu kepada nya. Ketika Abu Bakar r.a. mulai menyuapinya, si pengemis marah sambil berteriak,
“siapakah kamu ?”
Abu Bakar r.a menjawab, “aku orang yang biasa”
“Bukan !, engkau bukan orang yang biasa mendatangiku”, jawab si pengemis buta itu.
"Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut dengan mulutnya setelah itu ia berikan pada ku dengan mulutnya sendiri” pengemis itu melanjutkan perkataannya. 
Abu Bakar r.a. tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu, 
"aku memang bukan orang yang biasa datang pada mu, aku adalah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada lagi. Ia adalah Muhammad Rasulullah SAW"
Setelah pengemis itu mendengar cerita Abu Bakar r.a. ia pun menangis dan kemudian berkata, 
"benarkah demikian?, selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya, ia tidak pernah memarahiku sedikitpun, ia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, ia begitu mulia" 
Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya bersyahadat di hadapan Abu Bakar r.a.
.........................................................................
MasyaALLAH, betapa Mulia dan sabarnya nya baginda Rasulullah.. Moga kita dapat ambil ikhtibar dari kisah ini.. :)
Saya juga manusia biasa yang sering melakukan kesilapan, jadi marilah kita sama-sama muhasabah diri dan buang segala sifat tercela itu.. Berusaha lah kearah kebaikan.. 
Islam itu indah dan sgt memudahkan kehidupan andai kita ikuti yang disuruh dan meninggalkan yang dilarang..

Selamat Pagi..




With Love
Azyyati Kamaruddin

Wednesday, May 2, 2012

REDHA itu IKHLAS


Assalamualaikum..

Saat aku merenung langit cerah ..
melihat kehidupan sekeliling masih berjalan seperti biasa..
tersenyum sendirian, Allah itu memang BAIK...


dan ketika ini..
ada jasad bernyawa DILAHIRKAN di dunia..
ada insan yang JATUH CINTA pandang pertama.
ada manusia sedang NYENYAK dibuai mimpi..
ada orang menerima PENDAPATAN lumayan hasil lelah mereka..
ada pasangan BERKAHWIN membina istana bahagia..
ada budak baru BELAJAR MEMBACA..
 ada anak baru belajar MENYEBUT pertama kalinya..
ada yang MERENUNG JAUH ke angkasa merenung impian..
ada yang MENIKMATI hari terbaik hari ini..
Bermakn.. Indah..


tapi ketika ini..
 ada yang DIKHABARKAN hidupnya hanya seminggu lagi..
 ada yang MEMBUNUH dirinya sendiri..
 ada yang MERAYU rezekinya di hujung jalan..
 ada yang KEHILANGAN kesayangan mereka selamanya..
ada yang DIJATUHI HUKUMAN ke penjara seumur hidupnya..
 ada yang BEKERJA 16 jam tanpa henti tiada habuannya..
Pahit..Perit..


AKU DI SINI..
punya arus elektrik membekal cahaya dan haba..
punya makanan tersedia untuk dijamah..
punya air bersih untuk bersiram..
punya pakaian untuk dipakai..
punya kasih sayang dari keluarga..punya masa untuk menulis ini..
Jadikanlah aku hambaMU yang BERSYUKUR.. 





with love, 
Azyyati Kamaruddin

Thursday, April 12, 2012

Bila kita..



hari ini kita masih bersama.. esok kita mungkin akan terpisah..
hari ini kita sihat.. esok mungkin kita tiada lagi di dunia.. 
hari ini kita kaya.. esok mungkin kita akan miskin..
hari ini kita mencintai.. esok mungkin kita membenci..
hari ini dia datang.. esok mungkin dia pergi..

Sekiranya esok yang kita harapkan TIDAK MENJADI..sekurang-kurangnya kita tidak akan MENYESAL jika kita melakukan apa yg kita inginkan hari ini..kerana esok PASTI ADA tetapi esok itu BELUM TENTU untuk kita.. :)

..............................................................................

Assalamualaikum..


Bila kita jadi jahat, ORANG BENCI...
Bila jadi baik, ORANG MELUAT...
Bila kita ikut suruhan agama, ada orang kata kita BERLAGAK ALIM...
Bila kita langgar suruhan agama, ada orang kata "ASTAGHFIRULLAH.. APA LAA NAK JADI.. NAK KIAMAT KOT?..."
Bila kita ikut peraturan, ada orang kata kita SKEMA...
Bila kita langgar peraturan, ada orang kata kita ni macam TAKDE MASA DEPAN...
Bila kita tegur dengan baik, ada orang kata kita ni BAJET BAGOS...
Bila kita tegur dengan kasar, ada orang kata kita ni KURANG AJAR...
Bila kita pakai sopan-sopan, ada orang kata kita ni 'KAMPONG GILERR'...
Bila kita pakai 'dedah sana-sini'.. ada orang kata kita ni TAKDE HARGA DIRI sebab tayang free...
Bila kita bagi nasihat, ada orang kata "JANGAN SIBUK JAGA TEPI KAIN ORANG, BOLEH?!....."
Bila kita sindir-menyindir, ada orang kata "TAK RETI BAGI NASIHAT LEKLOK?.."...
Bila kita tolong buat kerja, ada orang kata "YANG SEBOK SANGAT NAK TOLONG BUAT KEJE ORANG LAIN NI WATPE!?"...
Bila kita tak tolong apa-apa, ada orang kata "APSAL PEMALAS SANGAT NI? NAK TOLONG PON SUSAH?"..

Dan sebenarnya ramai orang lain tak berpuas hati dengan diri kita. Apa yang kita buat semua salah. Semuanya tak betul di mata mereka.. Kalau buat salah sudah tentunya salah, tetapi jika buat baik pun masih ada yang mengata.. ingat pesanan ini :-

"Keputusan yang kita ambil, langkah yang kita mula.. perkara pertama yang perlu kita fikirkan ialah pandangan Allah SWT terhadap kita.. bukan pandangan manusia....."






with love,
Azyyati Kamaruddin