Followers

click this!!

membilang hari!!

Lilypie Kids Birthday tickers

Note :

"However good or bad you feel about your relationship, the person you are with at this moment is the "right" person, because he or she is the mirror of who you are inside..._Deepak Chopra"

Friday, December 30, 2011

keindahan ciptaan ALLAH

Keindahan matematik

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
... 1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111

9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888

Hebatkan?
Dan cuba lihat simetri ini:

1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111 = 12345678987654321

Sekarang tengok ini
101% dari sudut pandangan matematik :
Apakah ia sama dengan 100%?
Adakah ia bermaksud LEBIH dari 100%?
Kita selalu mendengar orang berkata dia beri lebih dari 100%?
Kita selalu dalam situasi di mana seseorang mahukan kita BERIKAN SEPENUHNYA 100%
Bagaimana nak MENCAPAI 101%?
Apakah nilai 100% dalam hidup?
Mungkin sedikit formula matematik di bawah boleh membantu mendapatkan jawapannya.
 
Jika:
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
 
Digambarkan sebagai:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.
 
KERJA KERAS
11 + 5 + 18 + 10 + 1 + 11 + 5 + 18 + 19 + 1= 99%
 
H-A-R-D-W-O-R- K
8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%
 
Knowledge
11 +14 +15 +23 + 12 5 +4 +7 + 5 = 96%
 
SIKAP
19 + 9 + 11 + 1 + 16 + 4 + 9 + 18 + 9= 96%
 
Dalam Bahasa Inggeris;
A-T-T-I-T-U-D-E
1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%
Sikap diri atau attitude adalah yang perkara utama untuk mencapai 100% dalam hidup kita. Jika kita bekerja keras sekalipun tetapi jika tiada attitude yang positif dalam diri kita, kita masih belum dapat mencapai 100% lagi.
 
Tapi
LOVE OF GOD
12 +15 +22 +5 +15 + 6 +7 +15 +4 = 101%
 
atau

SAYANG ALLAH
19 + 1 + 25 + 1 + 14 + 7 + 1 + 12 + 12 + 1 + 8 = 101% ♥
 
 
 
indah kan.. :)
Lots of love
Azyyati Kamaruddin

Thursday, December 29, 2011

diari biwuuu..


Assalamualaikum..
hai cowok-cowok kacak dan cewek-cewek cun sekalian..
ptg td aku tak tahu nk buat ape..
buka tv , mengharap ada lah cerita MERLIN, ulangan yang season 2 punya tp tiada.. 
tekan channel A cerita indon.. tukar channel B eh indon jgk.. lastly tekan channel off, ha bru nmpk muke aku kat skrin tu.. hohoho
aku ddk2 lah melepak, melayan perasaan sebenarnya.. tetibe melintas lah wajah yg sedang hangat diperkatakan oleh penduduk2 hati hamba...
niat di hati nk update dkt blog tentang mamat tu tp mcm eh malu lah.. ahha
tukar niat, update dkt diari..
bermulalah episode mencari diari..

tadaaaa ini lah Diari Biwuu ku..


disebabkan diari ni dh penuh jd aku batalkan niat utk tulis dlm diari ni..
diari ni dilahirkan pada tahun 2006..
yeahh ni diari aku masa form 4.. 

masa form 4 dh gatal tulis diari.. apakah?!! 
ape korang ingat aku tulis kisah chintan chintun jerk ke?!
mcm-mcm hal ade..
kisah aku marahkan ustazah aku lah.. *tumpang lalu ustazah..
bila bc semula, lawak sangat..
bila bc diari ni bru lah teringat kisah-kisah zaman sekolah dulu..
time ade bdk nakal ni nk ngorat-ngorat..nama dia Mr A.. hari-hari dtg dkt pintu belakang class aku..
ok meluat giler tgk muka dia..dia tak lah hodoh tp sbb aku benci dia so automatik jd meluat.. rasa nk pijak-pijak biar lunyai.. masa tu mmg marah lah dgn dia, suke malukan aku, pahtu tahan-tahan aku tgh jalan, dia ingat aku takot lah tu.. pirahhh.. *skrg brani lah ckp mcm tu.. haha
TAPI skrg bila ingat semula, ololo sweet pulak.
then masuk sekolah teknik, masa tu form 4 dgn Mr J pulak.. ni semua membe aku punya pasal.. pandai-pandai nk adjust Mr J tu dgn aku.. hari-hari time rehat jerk rs mcm nk pitam, adelah menempel muka Mr J tu kat class aku.. aku mmg tak layan, siap msj kat Mr J tu jgn dtg class aku dh.. dia mcm terasa lah kot.. tetibe hujung tahun form 4 tu, dia couple dgn membe aku..
lawak ok..


diari biwu saya warna-warni..
siapakah pemilik gambar itu.. haha
bukan Mr A dan bukan jgk Mr J tu ek..
itu kisah chenta monyet, kera, org hutan, big foot.. hahaha
cerita dia, i will story later..
Diari Biwu ni, kisah dari tahun 2006 - 2008..
tahun lepas aku baca semula diari ni pahtu tgn aku gatal nk comment smula ape yang aku tulis..
maka nya , setiap post dlm diari aku tu akan ada comment mcm pic kat bawah ni..
nmpk tak kertas kuning tu? ha tu lah comment nya..
L.A.W.A.K..!!
walaupun ianya lawak dan sgt-sgt membuatkan perotku ingin pecah tetapi ianya jujur dan ikhlas dari hati..
setiap tulisan yg tercatat adalah tulisan hati aku..
tiada yang makna tersirat.. semuanya jelas..
itu sebabnya aku suka tulis diari dulu, bila dh kenal blog, aku terus lupakan diari..
blog ni best tapi tak semua kita blh luahkan..
masih ada hati yang perlu kita jaga, masih ada rahsia yang perlu disimpan kekal sebagai rahsia..
bila nk tulis kena guna hati dan akal..
tapi dalam diari, mmg tulis guna hati jerk.. hahaha


aku berhenti di sini dulu..
ada masa kita ketemu lg..

sdh lama gilerr aku tak snap pic yg koya sorang-sorang mcm ini..
so hari tu nk keluar, tunggu sepupu aku lama sgt...
jadi ini lah salah satu hasilnya..
Cik Blog
sila abaikan background.. bilik aku mmg dipenuhi dgn buku-buku..





Lots of love
Azyyati Kamaruddin

Saturday, December 24, 2011

dia dh kahwin.. aku??


eh eh awak, yelah awk lah yg mata sepet2 sikit tu, pahtu bdn ala-ala Muslim harimau muda tu.. tayah lah pandang org lain.. sy tunjuk awk ni.. ehem ehem, awk ni hemsenggg*handsome* lah.. jom couple...*PITAM*

STOP IT yerk Azyyati Kamaruddin..

Assalamualaikum..
ouchh tetibe sakit pinggang. rasa mcm nk cabut pinggang ni letak tepi jap.. pahtu bila dh tak sakit, baru pasang smula.. ewah ewah ko ingat ko robot ke blh main cabut-cabut.. betullah pinggang ni sakit sakit.. asal Abc jerk mesti mcm ni, bila mcm ni jerk mesti Abc.. *ape yg aku merapu ni*

Sebenarnya aku bukan nk cerita pasal sakit pinggang or Abc tu semua.. tersalah tulis plak, biasa lah mood Abc mmg berubah-ubah kan.. aku ade terbaca dekat terfaktab td "Wajarkah ke majlis perkahwinan bekas kekasih?"  cha-chingcha-ching*sound effect tak tahan*  terus terlayar satu persatu wajah-wajah yang pernah menjadi kesygan hamba.. ewahh macam banyak jerk kan, padahal baru sepuloh org.. sebenarnya yang betul-betul suka dlm 3 org jerk, yg lagi 7 tu aku syok sendiri..huahuahua ok itu tipu.. 

Cuba kalau org tnya soalan mcm ni dulu.. memang jawapan aku TAK WAJAR.. masa aku berchenta chintu bagai nk pitam dlu , aku pernah terfikir lah "mcm mana kalau dia kahwin dgn org lain? aku macam mana?" siap nangis-nangis ko tiap kali fikir...*over kan aku*  Biasalah ms tu kan hanya dia seorang yg bertakhta di hati.. TAPI oleh sbb skrg sy single*eh perlu ke ko nk tulis ko single?pangg skali kat pipi sendiri* dan dari pengalaman aku yang tak berapa nk banyak ni, aku rasa adalah WAJAR untuk aku pergi..

1st sebab dia dh jemput.. mak aku pesan, kalau orang jemput ke kenduri kita kena pergi kecuali kalau memang ada sebab yang tak boleh elak untuk pergi , ha barulah tak payah pergi.. eh korang faham tak ayat aku? kalau tak faham, buat-buat jelah faham.. ape-ape pun kalau dia jemput lah kan.. kalau dia tak jemput memang aku confirm tak pergi pahtu aku ddk dlm bilik sambil tumbuk-tumbuk muka Mokgu.. *apakah??*

Lagipun masing-masing dh ada kehidupan sendiri.. kenangan-kenangan dulu tu simpan jelah dekat dlm peti pesi dlm stor.. naty bila nk cerita kisah cinta kat cucu-cucu, ha baru buka stor smula..haha   Biarkan  lah dia kahwin dgn org lain, kalau dia tak kahwin dgn perempuan tu pun, dia bukan nya akan kahwin dgn ko pun.. dh memang tak ada jodoh kan.. Redha jerk.. kalau Redha kena lah Ikhlas, kalau pasrah kena menyerah...*Ombak Rindu*

Sebab utama aku nk pergi majlis kahwin bekas/tupperware/botol/kuali kekasih aku adalah kerana aku ingin melihat siapakah perempuan yang berani-berani merampas takhta ku itu.. Ok itu bohong sangat-sangat.. aku nk tgk lah isteri dia.. manalah tahu aku kenal kan.. lagi pun aku memang suka tgk orang kahwin ni.. nmpk berseri-seri jerk.. Sebenarnya*apesalah aku suka sgt dgn perkataan sebenarnya ni* bagi aku lah kan, kisah  tu semua dh lepas.. jadi kita tutup buku lama , bukak buku baru.. aku memang dh tak berperasan lebih dari seorang kawan dh dgn mereka-mereka semua.. maka dgn itu adalah menjadi sesuatu yg tidak susah untuk aku ke majlis diaorg.. 

Yang berlalu biarkan ia terus berlalu kan... Aku belajar melupakan seseorang yang melupakan aku.. aku belajar memaafkan semua orang yang pernah menyakiti aku. dan aku belajar untuk menjadi yang terbaik untuk orang yang aku sayang.. siapa orang yang aku sayang? ha yang tu kita tahu.. hahaha

aku nk upload pic tp tak tahu kenapa blogspot tak bg aku upload pic dkt folder ni.. kalau dari URL blh jerk.. naty esk lah aku tambh pic kat entry ni.. hohoho "Selamat bercotii u all.."



p/s : sy suke lelaki mata sepet.. pangggg skali lagi kat pipi.. k bye...






lots of love
Azyyati Kamaruddin

Tuesday, December 20, 2011

Setiap kebetulan adalah suratan dari ALLAH


Assalamualaikum...

Bila kita rasa kita dekat dgn ALLAH S.W.T?
ia adalah masa kita diuji oleh allah
Banyak orang tak tahu makna nya tawakal kepada Allah melainkan apabila dia di uji oleh Allah...
Banyak org tak tahu makna nya khusyuk dlm ibadah melainkan apabila dia di uji oleh Allah..
Banyak org tak tahu makna manisnya menangis di depan Allah melainkan apabila dia bgn di tengah malam apabila dia diuji oleh Allah..
Kebanyak ujian yang kita rasa buruk untuk kita, sebenarnya dia membawa kita dekat kepada Allah..
Kita hanyalah insan yang berjalan dan akan terus berjalan menuju ke hari Akhirat..

Nikmat berhubung dgn Allah, nikmat berdoa, nikmat sujud bila kita di uji oleh Allah..
sbb itu kadang kala manusia yang tidak di uji ini, ego..
Ali Zainal Abidin berkata : 
"Wahai Tuhan, jangan kau serahkan diriku ini kepadaku, aku tak mampu menguruskannya..Dan jangan kau serahkan diriku ini kepada orang lain, kerana mereka akan mensia-siakan aku.. "

Serahkan lah seluruh urusan kita kepada Allah.. 
Tiada perkara yang berlaku secara kebetulan, semuanya di susun atur bersama hikmah Allah..
Hidup di bawah bayangan Al-Quran adalah satu nikmat yang tidak dpt difahamkan kpd orang melainkan yang merasainya sendiri...

Allah menguji kita kerana DIA sayang kan kita..
Allah uji kita dgn ujian yang kecil tp dgn kerunsingan yang besar..
tujuan DIA supaya kita kembali kepada DIA..
ada manusia apabila runsing, akan jadi gila..

Kembalilah kepada Allah..
Azyyati Kamaruddin


Sunday, December 11, 2011

Final Result!!





Akhirnya aku TAMAT juga diploma.. 
TAMAT dlm erti kata yg sebenar..
yeahh result dh keluar hari smlm..
aku ke MELAKA 2 hari 1 mlm.. 
cerita Melaka akan di update later ye..
so ak sampai kuantan pukul 6..
relax-relax dlu then mlm tu bru check..
ini lah keputusannya :

masa nk tgk ni mmg berdebar lah..
Alhamdulillah aku lulus semua..
walaupun tak dapat Anugerah Ketua Jabatan tp aku bersyukur sgt sbb pointer aku masih membolehkan aku untuk sambung Degree.. itu yg penting..!! :)
now dh blh fikir plan masa depan..
so skrg plan aku : 
a) nk cari kerja..
b) nk mohon untuk sambung study..*klau ade rezeki..


kepada anda-anda yang result gempaq, sekalung TAHNIAH.. korang memang HEBAT dan yang mana ada paper yang tak lulus, takpe USAHA lg.. mungkin ini yg TERBAIK Allah dh tentukan untuk korang.. jgn KECEWA, PUTUS HARAPAN.. percaya lah, Allah tahu ape yg terbaik untuk korang. berusahlah lagi.. aku sentiasa doakan korang BERJAYA..nanti boleh sambung study sama-sama kan.. :)





p/s : aku tak sehat lah.. rs nk demam.. huhuhuh..semuanya berpunca dari bengkak kat leher ni.. pahtu ade mcm biji tumbuh hujung dlm mulut dkt pipi..sakit sgt.. huhuhuhu :(


Thursday, December 8, 2011

GEYLANG-SHOP DECEMBER GIVEAWAY



Hari ni aku bangun pagi dan rajin untuk buka laptop.. 
bila dh buka, on FB n blog..
disebabkan dh lama tak buat blog walking so ade baiknya berjalan di pagi-pagi hari ini.. bagus utk kesihatan kan.. =)

Sambil berjalan-jalan tetibe ternampak contest dari GEYLANG-SHOP ni..

nk tunjuk picture ni dulu
GORGEOUS kan..


Kenapa anda suka kain dan nak Kain Cotton Polka Dots ini..
kerana aku memang suke sgt sgt sgt sgt sgt sgt sgt dgn kain cotton..  ha korang tgk brape byk 'sgt' aku tulis.. itu tandanya mmg aku fall in love lah dgn kain cotton, nak2 COTTON POLKA DOTS mcm ni..
COTTON POLKA DOTS ni nampak mcm sweet jerk kalau pakai kan..walaupun hakikatnya ko tak brape nk sweet tp bila pkai nampak mcm lain..
kain cotton ni simple dan sesuai untuk semua majlis..
paling penting pakai cotton , sgt selesa..plus kalau cotton itu, adelah COTTON POLKA DOTS.. hihihi
satu lagi, bila pkai COTTON POLKA DOTS ini, rasa mcm kembali ke zaman lampau..
zaman dolu2..
terasa mcm anak dara pingitan yang tutup muke sambil malu2 ddk tepi tangga rumahh sambil diusha oleh seorang jejaka kacak..*apakah?!! ahhaha
so i wanna it..
aku nk COTTON POLKA DOT ini.. 
confirm akan termimpi-mimpi kain cotton yg gorgeous ini!!

MAKA, if korang berminat untuk join sila tekan link ini ---> GEYLANG-SHOP DECEMBER GIVEAWAY


Contest ini sangat mudah.. semudah ABC.. jadi korang cuba lah, mana lah tahu ade nasib korang kan.. =)




p/s : aku nk kain cotton polka dots ituu.. 







XoXo
Azyyati Kamaruddin

budak pa'an

10 a.m

alif  :  Ochu, Ochuuuu!! *sambil ketuk pintu bilik aku tanpa henti..

terjaga dr tdo, mmg terkejut gilerr lah.. pening kepala jap..agak2 dh stabil, bru buka mata..

aku : alif, nk ape? 
alif  : Ochu buka pintu ni kejap.. buka kejap..
aku : Ochu nk tdo lah.. alif g lah main dlu kat luar.. *mls nya nk bangun..
alif  : alah kejap jerk Ochu..buka lah cepat.. 

aku bgn then buka pintu..
alif  : ha buka pun.. Ochu tdo?
aku : ermm..Ochu mengantok.. alif nk ape?
alif  : Ochu buka sumi ni kejap.. *smbil bg sumi kat aku..
aku : adoi lah..nape tak suruh ayah ke , ibu ke yg buka.. ibu kan tak keje ari ni.. *sambil amik sumi kat tgn dia..
alif : Ibu dgn ayah tak pandai..cepat lah Ochu..
aku : yelah2.. nak amik ni.. Alif g main kat luar ek.. jgn kacau Ochu k..
alif : Ok Ochu..

datang mood baik dia jawab ok, kalau tak ade jerk mende yg nk cari pasal..
pada sesiapa tak tahu, alif tu anak saudara aku.. anak abg aku..bulan 3 tahun depan brun masuk 3 tahun..
Selalu sgt lah dia dtg buat kecoh pg2 kat bilik aku.. 

masa aku ddk Dungun dulu, kalau dia telefon kan mesti ckp macam ni "Ochu bila nk balik? alif rindu Ochu.." olololo sweet jerk dgr kan.. hahaha
 byk lg cite dia, nanti2 aku cite ek..


nk cite sal budak kecik tu jerk.. k lah ngantokk sudah.. Zzzzzz






nite..



p/s : Oh baby, i think i wanna marry u.. <3




Azyyati Kamaruddin



Monday, December 5, 2011

Kuantan Banjir!!


assalamualaikum...
rasa mcm lain jerk nk taip2 ni..
skrg ni mmg malas berganda-ganda nk update blog weh..*sigh

skrg sy adalah suri rumah sepenuh masa..
hari2 keje nya online, makan, tido, masak, kemas rumah, tgk tv..
aku bru habis diploma, so now tunggu result lah..
kalau kantoi kena repeat, kalau lulus blh lah mula mencari koje...:)


 bilik ku sudah bertukar wajah yaww.. ouchhh dh tak pink dh.. biruuu pulakkk..:)

this is MOKGU..  ni my sis yg kasi.. aku tak suke yg besar2 n berbulu2 sgt.. takootttt... hahahha 
itu pun molot bear tu dh tercabut, semua angkara anak buah aku yg sorang tu lah, pa'an..



aku bukan nk bercerita tentang bilik aku or tentang MOKGU, aku nk crite tentang kejadian malam semalam...
KONTAN*kuantan banjir wehh!!

Aku keluar makan dgn sepupu aku sbb nk celebrate birthday dia dekat Restaurant Sarathai..
mmg hujan lebat gilerr tp tak expect lah boleh banjir dan semua jalan naik air..
skali otw nk balik, semua jalan naik air weh..
trafic light kat KAMDAR tu mmg sadis lah..

ini pic kat trafic light depan KAMDAR

 
area terminal pun naik air teruk.. air longkang semua melimpah.. 
memey*memang satu bandar lah banjir..
aku dh mls nk cerita, layan jelah gambar n video di bawah.. 


 
ini view dari atas MEGA MALL.. :)










XOXO 
Azyyati Kamaruddin