Followers

click this!!

membilang hari!!

Lilypie Kids Birthday tickers

Note :

"However good or bad you feel about your relationship, the person you are with at this moment is the "right" person, because he or she is the mirror of who you are inside..._Deepak Chopra"

Friday, April 22, 2011

tips melupakan kekasih hati

"eh u ada perempuan lain ek? "
"mana ada.. u tahu tak cakap tu satu doa.. u ckp lah byk2 kali, naty jadi betol-betol.."
"i tnya jerk.."

................................................................................................................................

assalamualaikum anda -anda sekalian..
eh hari ni dh jumaat ek, minggu rasa mcm cepat sgt berganti hari..
aku dh jawab 3 paper and now ada 4 paper yang tinggal..
semuanya next week...
harap ada miracle.. hahaha

last week, kawan lelaki aku ada lah msj2..
we all kawan since habis spm dlu..
dia ni ada masalah dgn hati, jiwa dan otak.. *jgn marah ha..
dia mmg selalu lah men 'share' kan cerita dia dkt aku..
aku ni , org share aku dgr jerk..
kalau blh tlg, aku tlg..

Mr N : mai, mcm mana nk lupakan 1st love?
aku : kenapa? *ape plak cinta2 nie..bosan lah ckp sal cinta..:p
Mr N : td sy main bola.. tetibe sy nmpak dia lalu..teros sy jadi lemah..
aku : hey wake up lorh.. awk tu laki, jgn nk tunjuk lemah sgt.. naty dia lagi suka..dh lama kan awak putus dgn dia..
Mr N : yup.. sy pun tak tahu kenapa sy jd lemah..
aku : lupakan je lah dia..dia pun dh bahagia dgn kekasih baru kan... ni bukan masalh 1st love or 2nd love or apa2 tp masalah diri kita ni ha.. cb jerk lupakan..
Mr N : awk dh blh lupaka dia?
aku : *diam kejap.. mmg lah tak blh lupa sepenuhnya tp sy masih mencuba..
Mr N : sy pun tgh mencuba..dari dlu sy cuba tp tetap tak blh..
aku : mcm ni lah Mr N , kalau sy suruh awk couple dgn gurl lain, awk tak nak jgk kan.. so apa kata awk, dekat kan diri awk dgn Allah.. letak kan 100% perasaan cinta dekat DIA.. insyaAllah naty dia bg hati awk dkt org yg selayaknya..

conversation panjang lg tp ada yg P&C..

macam mana nk lupa? ya, mmg susah, lagi- lagi kalau dh betol-betol sayang kan..
tapi kita kena terima lah Qada dan Qadar dari Allah..
sudah ditetapkan dia bukan untuk kita, menangis keluar air mata sampai tujohpulohtujoh kawah pun, dia tetap tidak akan kembali..

Ini cara aku , kalau korang nak memcoba, dipersilakan..
1. jgn DELETE or BLOCK dia dari FB, FS, MY, YM , BS or apa-apa laman sosial..

2. jgn PAKSA hati korang untuk lupa sbb if korang PAKSA untuk LUPA, naty lagi MUDAH korang ingat dia semula.. *from my experience lah..

3. doa , doa dan doa.. jgn putus berdoa.. tiap kali solat, doa.. jgn doa kan keburukkan utk org lain, tak baik tau.. doa kan yg elok2..doa kan supaya dia bahagia dan mohon dekat Allah supaya tunjuk kan korang jalan dan permudahkan hidup korang dan senang kan hati korang..

4. cb sibukkan diri korang dgn kerja lain.. such as : study, join sport game, bergembira dgn kawan2...

5. avoid dari ddk sorang-sorang dan bc semula msj-msj lama.. baca kembali mesej-mesej lama korang dan dia, mmg tidak membantu langsung untuk korang melupakan dia..

6. fikir positif.. anggap ni semua ujian Allah... anggap Allah pinjam kan dia sekejap untuk korang..

7. maafkan dia dgn seikhlas hati.. selagi korang tak ikhlas untuk maafkan dia, selagi itu korang tak akan blh lupakan dia.. seteruk mana pun luka yang dia tinggalkan, ingatlah dia pernah bahagiakan korang dulu.. dia pernah buat korang rasa seperti berada di awang-awangan.. dia pernah jadi org yg terbaikk di hati dan mata korang..dia pernah korang rindu n till now masih rindu lg sikit-sikit kan.. *ewah

8. Kalau blh, biarkan dlu dia utk beberapa bulan.. cb jgn contact.. bila korang yakin, korang dh blh lupa, cntct lah semula.. berkawan tak salah kan.. if korang nak lah, kalau tidak mahu cntct langsung pun tidak mengapa!!

9. share dgn kawan-kawan..sbb if korang pendam, naty lagi susah korang nk lupa.. :)

so SELAMAT MENCUBA.. haha

tips aku ni merepek-merepek sikit..
kawan aku pernah pesan, dia cakap ayah dia pesan dekat dia ms dia kecewa putus cinta dulu..ayah dia cakap macam ni "kakak, kalau nk lupakan someone, jgn buang apa-apa pun tentang dia.. bila satu hari nanti , kakak tgk semula semua benda tu dan hati kakak dah tak rasa berdebar, tandanya kakak dah berjaya lupakan dia..:)"




nota kaki : senyum tak perlu kata apa-apa..

Align Left



"Mata boleh berzina dgn melihat, lidah boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia.."
[HR Bukhari dan Muslim]





:: sekian dlu bebelan sy ::





lots of love : Azyyati Kamaruddin

No comments: