Followers

click this!!

membilang hari!!

Lilypie Kids Birthday tickers

Note :

"However good or bad you feel about your relationship, the person you are with at this moment is the "right" person, because he or she is the mirror of who you are inside..._Deepak Chopra"

Saturday, April 24, 2010

do no disturb!!

i will not disturb u anymore!!
A.N.Y.M.O.R.E....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
TAPI
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tak tahu lah sampai bile bertahan!!!
tapew2 kita cb, usaha tangga kejayaan....

start from 24.04.2010 at 7.31 pm!!!

wait n see...
adakah aku akn surrender!!

so sweet!!







p/s : i miss u






Tanda Tanya?!!

Perbualan antara seekor Koala Bear jantan dan seekor Hamster betina..

Koala Bear : Syg ak?

Hamster : Ntah,xtaw!!
Koala Bear : Ye lah...ak syg ko...
Hamster : Byk mane?
Koala Bear : Sbnyak cnta ak..
Hamster : Cinta u byk mane?
Koala Bear :
Sbanyak cinta kita...
Hamster : Cinta kita byk mane?
Koala Bear : Bnyak r...banyak songeh!!
Hamster : hahahahahahahaha

*Koala Bear dh sedikit naik angin!!


perasaan syg tu susah sgt nk diluahkan sbb ianya terlalu complicated tapi ia wujud dlm diri setiap makhluk...
ada yg sygkn seseorang itu hanya krna mahukan sesuatu, ada juga yg sygkn seseorang krna terpaksa dan bermacam-macam sbb lagi...

Antara pertanyaan-pertanyaan yang kerap kite dgr berkaitan perasaan syg nie :
  • adakah ia sama dgn cinta?
  • Perlukah perasaan syg di dlm sesuatu hubungan?
  • Bagaimana kita nak wujudkan perasaan syg pd seseorang?
  • Apakah perasaan sayang itu sama untuk setiap individu?
  • Bagaimana nak bezakan sayang yang diberi itu ikhlas atau tidak?
  • Mana yang lebih utama, sayang atau cinta?
  • Wajarkah setiap sayang yang dicurahkan mendapat balasan?
  • Bagaimana pula nak membalas sayang yang diterima?
  • Benarkah orang yg kita syg, akan membalasnya kembali?
dan bermacam2 lagi persoalan yg disoal...
Perasaan syg nie meluas terlalu meluas...
banyak cabang..
semua org ingin disayangi dan menyayangi..
AKU juga tidak terkecuali.
Aku ingin disayangi sebagaimana ibu ku menyanyangi aku...
Bukan senang untuk orang yang mencintai kita menyanyangi kita...
Tetapi walau apa pun kita harus berterima kasih kepada NYA kerana diberi peluang untuk disayangi dan menyayangi...
entah buat sementara waktu atau selama2 nya perasaan ini...we never know!!
Apa yang penting kita perlu menerima ketentuan ilahi, qada' dan qadar di dunia ini...
ape yang penting sebagai hamba kepada NYA kita perlu MEMBAWA HATI KEPADA DIA terlebih dahulu sebelum diberikan kepada orang lain....






any idea?!!








Friday, April 23, 2010

Me 1st Giveaway Contest

click kat gmbr utk sertai..

aku join ini contest!!
tertarik bebeno dgn brg2 dye!!

Tag time!!

Disebabkan aku tadek ape nk buat so tgh blog walking,terjumpe tag ini!!so menggedixlah copypaste...

1. apa perasan sekarang
RINDU nk balik umah!!


2. saya nak makan
TOM YAM kulim mall..
*beshnye

3. saya x suka
Perasaan tak menentu yg boleh bertukar dlm masa beberapa minit.. kejap epy, kejap windu, kejap marah... *weng weng

4. impian saya
Nk keje gaji 5 angka...hehehe *impian kan, haruslah over!!

5. haiwan yg saya tidak suka
UlarKatakPacatLintah n SemuaHaiwanYgBerbadanLembikDanBerkakiBanyak.. *gelikkkk

6. saya harapkan
Class pada 29 April ini BATAL sbb sy nk balik Kampong!! *homesick!!

7. jika boleh diputarkan masa
sy nk blaja kat Pahang n tanak amek cos enggineering!!susah..

8. saya pada 10 thn akan datang
sy ade kerjaya, ade family sndri, ade anak...

9. hp saya adalah
G705

10. saya pernah bercinta sebanyak
ntah lupe wlpn sy ssh nk bercinta *ssh nk percaya org!!

11. saya suka pada
Dia

12. kawan2 saya
Balik kampong, On9 n Tdo dlm bilik.. *ari ni kn coti!!

13. pernah dikhianati
pernah

14. apa yang hendak dilakukan terhadap org yg mengkhianati anda
sy buat tak tahu n bile mood sy dh okeah sy tegur jerk dye mcm dye tak pernah buat salah!!

15. senaraikan 8 orang untuk di tag
sesiapa yg baca, sila buat ek!! WAJIB!!







Project english!!

adehh tizz week adalah minggu yg paling letih..
mcm-mcm hal..
dgn quiz, assignment, report, siasat En Neo..

Today sepatutnya hari yg paling tenang sbb class hnya 1 hour TETAPI bertukar menjadi sebaliknya!! *sighhhhhh

Class 1 hour tu berjalan dgn lancar selancarnya!!
so after class we all decide nk buat project english..
group aku dh confirm dgn sorang lecture ni nk guna bilik dye..
sepatutnya kami nk guna ari isnin tp disebabkan ari isnin ade GoGREEN so kami tukar ke hari kamis..



ari lain taleh buat sbb jadual pack sgt!!

So td Cik Ana tpon lecture tu nk mintak kunci bilik dye dan jwpn yg kami terima amatlah menghampakan.. *kami tak salahkan puan!!

Puan : Bilik Mu*****dia ditutup utk 1 week, dyeorg nk cat satu tempat tu... *OMG..

We all dh mmg hampa gler tp masih mintak tlg puan lg.. then puan bg suggestion suh kami g tnya dekat unit K********G..
sbb dh terdesak we all gamble jerk g tnya, n Cik Linda bg kebenaran utk kami guna bilik dye...
Kitaorg janji dgn Cik Linda utk guna pukul 12 sat lg..

So g makan bagai dulu...then baru start shoot!!
Tgh2 shoot tetibe "ATTENTION BATTERY LOW!!"
adehh masa tu baru nk mulakan shoot!! sgt2lah geram...
then try tpon membe2 kat hostel mintak tlg hantar charge but tadew sape pn ley tlg sbb semua tgh shoot n tadok kat bilik..

no choice, aku n Cik Jihah pn terpaksa menapak didalam panas utk ke bilik..
smpai2 kat bilik , OMG kunci bilik lupe nk amek!!
Adehh mcm mana nie, takan nk menapak kesana n then menapak kesini semula!!
itu kerja gilakkkk!!

Dgn otak yg geliga ini aku pn pinjam kad yg keras mcm ic tu dkt bilik Cik Raihanah*pembuka pintu yg berjaya!! ...
kad dh ade kat tgn tp tak tahu mcm mana nk buat.. Cik Raihanah pernah ajar sebelum ni tp bile aku test buat, tak BERJAYA pn..
sBBkn dh tadew org utk tlg, aku cb lah bukak pintu bilik guna Kad..
Percubaan pertama , GAGAL!!
Percubaan Kedua , LULUS.. wow amazing, aku berjaya!!hehehehe
Tadewlah ssh sgt pn nk bukak guna Kad nie!!

Dah amek charge bagai, mulakan balik shooting!! Byk sgt yg tak jadi!! letih okeah berlakon nie!! Rs mcm nk lempar jerk semua brg, harap jerk ingat ni ade markah.. klaw tak aku BOH LAYAN!!

Lpas nie tnggu masa nk edit jerk...
mood mls dh dtg so harus hentikan menaip dgn segera klaw tak entry akan jadi bertambah mengarut!!







Tuesday, April 20, 2010

Merapu meraban

Sunyinye mlm nie!!!terlalu sunyi...
kenapa kamsis sunyi sgt??
mana semua org pergi??
adakah masing2 sudah sedar diri yg FINAL makin hampir???
Sepanjang ddk Kamsis tak pernah okeah keadaan sunyi sebegini...
huh, biarlah mereka dgn hal mereka!!!

bila sunyi2 nie, mulalah aku teringat dkt dia..
kenapa lah skrg nie kerap sgt ingat dia??
*weh ko bomoh aku er???!!uhukkkkk
dulu aku tak penah heran dia ade er tak de er tp skrg, adehhhh!!!
*kamo i miss u lah!!!tapi kamo tahu er??!!kamo kn sibuk.... hate u okeah!!

asal hal2 yg berkaitan dgn dia jerk tros mood aku jadi weng2!!
macam org tak betol pn ade jgk... adehhhh !!! tak suke-tak suke!! hate u lagi

susahnye dgn perasaan yg tak pasti nie... pening!!! tak ada kata putus!!
bile nk buat kata putus, msti tak boleh!! why, why, why... i miss my old life... life yg tak complicated...

dia plak suke memainkan perasaan aku.. once again hate u.. suke sgt ckp ayt bunga2 kat aku, weh aku ni nmpk jerk keras tp dlm hati ade taman taw!! so ko jgnlah bg ayat2 yg buat aku sentap sejenak!! u make me miss u everyday okeah!! *jiwank disitu, tlg abaikan perenggang ini...

Nasib bek bile time study aku lupe tros kat ko... mybe sbb formula2 n fakta2 tu lg complicated dr ko kot...hehehehehe

tlglah abaikan entry ini kerana agak merapu!!



BE MY 19099th VISITOR!!



JOM lah join contest nie...
Contest dari Dr Faryn.. Contest dye senang dan ringkas, seperti A,B,C... hehehehe

syarat-syarat nk join contest nie adalah :

[1] mesti lah warganegara MALAYSIA... *warga bangladesh er indon er tak leh ek!!

[2] berumur 18tahun ke atas, tak kesah lah lelaki atau perempuan, saudara-mara ataupun tidak, yang dikenali ataupun tidak.. *haip bdk2 bwh umo u can't join tiz contest, bglah peluang kat akak2 korang plak join..klaw korang join cnfrm korang yg rembat adiah..

[3] mesti jadi follower belog saya. *sesiapa yg belom follow Dr faryn, bolehlah berbuat demikian di CC yg berdekatan..

[3a] MESTI PROMOTE-kan BELOG INI DENGAN TAJUK, "BE MY 19,099th VISITOR" DI DALAM ENTRY DI BELOG ANDA. (entry hendaklah sebelum number 19,099 di-hit) <--tinggalkan link entry itu dekat ruangan komen.. *jap2 naty sy pomot ek Dr Faryn..

[4] letakkan banner seperti di atas di belog anda, dan link-kan balik kepada belog saya ;) *okeah dah buat..

[5] kalau dah cukup syarat-syarat-nya, dan jika ditakdir-kan anda-lah visitor yang ke 19,099 itu, sila lah capture (print screen or snap) the required number seperti di atas be dengan gambar belog saya, dan emailkan kepada saya di faryn_farhana@yahoo.com *sy sedang menanti nie Dr Faryn!!


kenapa sy suke blog Dr Faryn?!!

1. saya suke tgk anak dye yg cumel ito.. Baby Aina!!! adehh geram bebeno nengok bdk ito.. setiap ari mesti nk bc sal Baby Aina.

2. Saya suke baca maklumat yg Dr Faryn bg.. maklumat sal c-sect.. sal kerenah pesakit2 kat hspital.. pengalaman Dr. Faryn buat sy lbih menghargai seorng doktor.. *cewahhhh...

3. Dr Faryn seorng yg simple...blog dye senang org nk faham.. tak ade ayt2 yg membuatkan kite tak faham.. dye easy going (dr pembacaan sy di blog dye)..

4. Sy suke dgn kisah Family dye... One happy family.. Suami yg penyayang, Isteri yg baik dan ank yg sgt cumel!!

so Dr Faryn, sy akan berusaha utk dptkan handbag ito... haipp, PEPERANGAN AKAN DILANCARKAN...







Sunday, April 18, 2010

Watttchaaa!!! B.I.N.G.G.O!!

i got something to share today..
alah mende remeh jerk tapi membawa makna yg besau!!hhehehe
poyo cehhh ayat!!

huh lama bebeno tak hapdet story mory aku kn..
nk tls tp tdk pnya waktu.. FINAL is coming.. so ade test, Quiz n assignment yg perlu dibereskan sebelom FINAL.. pejam2 celik pejam celik dah nak abis dah sem ako!! sedey jgk nk tnggalkan KEDAH nie.. especially kwan2 ku disini.. Adeh bile lah boleh jumpe korang lg ek..
sobsobsobsobsob..
kite tnggalkan dolu cerita2 sedih itu moh kite back to the title entry ni..

pada entry ini dulu aku ade sebut sal NEO ni so today bersamaan dgn 18 April 2010 iaitu hari Ahad, aku dah tahu dah siapa owner NEO ito... hahahhaha

actually, aku tadew lah desperate sgt nk kenal dgn owner NEO tu, aku just nk taw siapa owner dye.. tadelah smpai tergedix2 nk kenal.. it's not me ek!!

Smlm ade senior Jabatan aku, comment gmbr kereta tu dkt FB aku, dye ckp kereta ito senior sem 6 yg pnya.. senior tu jabatan aku..
Aku mmg tak PERCAYA sbb how come student boleh sesuke hati jerk nk park kat tmpt lecture kn..

so td lps abis class kol 3.15 aku n kawan aku, Cik Najihah kena g kemas class sal ade kempen ceriakan class.. kebetulan class angkat ktorg tu de org tgh guna so aku melepaklah class sebelah level 1, then pusing tepi tgk dkt tmpt park kereta ade NEO..




Wednesday, April 14, 2010

Alasan Tolak Cinta Bestfriend..

banyakkkkkkk sgt nk update!!!
sal g perliss.....
tapi tdk punya waktu...
masa terlalu mencemburui aku!!!
huhuhhuh...

So sbb mls nk bercerita lg so i nk bg tips lah sket ek kat u all!!

Tipss ALASAN TOLAK CINTA BESTFRIEND...

Dari kecil kamu berkawan dengan dia, malah keakraban seperti seorang yang bersaudara... Namun kini tiba-tiba dia meluahkan perasaan cinta dia terhadapmu. Kamu pasti berasa serba salah untuk memberikan jawapan. Kalau terus mengatakan tidak sudi, bimbang menyakiti hatinya namun untuk menerimanya tidak pernah ada rasa cinta dihatimu terhadapnya. so ini aku bg tips-tips nk cipta alasan untuk menolak cinta sahabatmu itu.

1. Tidak sesuai bercinta
Didalam apa sahaja perkara, berterus terang adalah satu cara penyelesaian terbaik.. Jadi untuk mengelakkan perkara ini terjadi, kamu perlu berterus terang kepadanya bahawa kamu tidak sesuai untuk bercinta dengannya. Kamu hanya menganggap dia adalah sahabat karib kamu dunia dan akhirat. Untuk menolak kena ada caranya, jangan sehingga dia rasa terhina kamu menolak cintanya.. Sampaikan dengan cara baik serta ayat yang tersusun rapi agar dia faham maksud kamu sebenarnnya.

2. Tidak mampu menghormatinya sebagai kekasih
Kamu juga boleh terangkan padanya sebab utama kamu tidak mungkin dapat bersamanya.. Antara alasan yang boleh kamu gunakan ialah menyatakan kepada sekiranya kamu menjadi kekasihnya, kamu tidak mengikut kehendak, arahan dan permintaannya. Malah menghormatinya sebagai kekasih juga pastinya sukar buat diri kamu. Ini kerana persahabatan yang telah lama terjalin membuatkan antara kamu dan dia tidak jurang ketika berbual serta bergurau. Jadi daripada bergaduh di kemudian hari, lebih baik kamu dan dia kekal sebagai sahabat. Kamu perlu yakinkannya kamu sememangnya tidak sesuai untuknya.

3. Tidak mampu berubah
Mungkin dia telah begitu mengenali kamu dan amat memahami sikap-sikap kamu. Jadi kamu tidak perlu lagi berpura-pura berlakon untuk menjaga hatinya. Tunjukkan sahaja sikap sebenar kamu. Katakan padanya kamu tidak mungkin boleh berubah walaupun setelah bergelar kekasihnya, sanggupkah dia menerima kamu seperti diri kamu sekarang? kalau dia sanggup bagaimana pula dengan keluarganya. pastinya dia akan terfikir kamu tidak sesuai untuk dijadikan kekasih. dia pastinya akan memilih seorang yang bersopan santun dan tahu menghormatinya sebagai kekasih.

4. Buat tidak peduli.
Kamu tidak pernah terfikir untuk bercinta dengannya kerena ketika bersahabat pun kamu tidak peduli dengan kehadirannya dalam hidup kamu. Teruskan sikap tidak pedulu kamu tersebut. Berkawan seperti biasa anggap saja dia tidak pernah meluahkan apa-apa perasaan pada kamu. Andainya dia cuba untuk mendapatkan jawapan dari kamu sebaiknya kamu cuma mengelakkan daripada membincangkannya. cubalah ubah topik perbualan. lama-kelamaan secara tidak langsung pasti dia akn memahami jawapan yang ingin kamu sampaikan padanya.

5. Menyepikan diri seketika
Cuba mengelakkan diri kamu daripada bertembung dengannya di tempat kerja, di sekolah atau tempat kamu dan rakan kamu berkumpul. Pastinya dia akan perasan bahawa kamu tidak berminat untuk berkawan dengannya lagi. Jika dia tetap mendesak kamu dan sanggup mengekori ke mana-mana sahaja kamu pergi, terangkan saja padanya kamu perlu bersendirian untuk seketika.

6. Pentingkan persahabatan
Jelaskan padanya kamu lebih sayangkan ikatan persahabatan kamu daripada menjadi kekasihnya kerana hubungan kekasih pastinya memerlukan komitmen dan kesetiaan. Sedangkan sebagai sahabat, kamu boleh berkongsi apa sahaja dan tidak perlu ada komitmen yang tinggi dalam hubungan. Jika dia seorang yang rasional, pastinya dia akan memahami maksud yang mahu kamu sampaikan.

7. Beritahu kamu sudah ada calon lain
Nyatakan kepadanya bahawa kamu sudah mempunyaiu calon dan bakal kekasih yang sesuai dengan dirimu. tetapi kamu harus berani menanggung risiko bakal kehilangan sahabat jika dia tidak dapat menerima perjelasan kamu. jika dia sahabat baik kamu, pasti dia akan turut sama mendoakan kebahagiaan kamu. Bukan berdendam semata-mata kamu menolak cintanya.

8. Tidak mahu kehilangan sahabat sebaiknya
Sesekali bertegas dengan sahabat baik kamu pasti akan membawa kebaikan. berani menegakkan perndirian adalah satu sifat yang terpuji. sekurang-kurangnya kamu tidak menipu dia atau diri kamu sendiri. ikut kata hati dan jangan termakan pujuk rayu si dia. katakan padanya kamu tidak akan sama sekali menganggapnya lebih dari seorang sahabat kerana kamu tidak mahu kehilangan sahabat sebaiknya.



so aku dah bagi tips, pepandailah korang pilih nk yg mane satu!!! Tapi mmg ssh kn nk tolakk!!
haippp!!!




Wednesday, April 7, 2010

Aku merindui mu ABAH!!

7 APRIL 1997
suasana terlalu suram, redup, sunyi... ma menagis selepas mendapat panggilan telefon, tok jgk menangis selepas ma menyatakan sesuatu...selepas itu rumah ku penuh dikerumuni orang sekitar dan saudara mara ku...semua insan yang hadir berwajah sedih, duka, pilu... aku tak mengerti!!semua insan menatapku dgn wajah yg penuh simpati.. aku tak mengerti!! aku tetap ceria bermain bersama teman-teman ku.. menjerit, berlari sana-sini.. sikit pn aku hiraukan mereka-mereka yg berwajah hiba itu..

selepas itu, kakak pula balik dr sekolah dgn tangisan pilu.. aku masih tidak mengerti!! semua menenangkan kakak, aku hanya memandang dgn perasaan yg sangat pelik!! Apakah semua ini..

Malamnya, rumah aku dipenuhi orang ramai.. semuanya berbaju kurung dan baju melayu... aku sangkakan ada kenduri, tetapi kalau ada kenduri mengapa mereka semua berwajah pilu.. mengapa ada yang bermata merah bersama juraian air mata?? aku lihat di ruang tamu rumahku terdapat sebuah katil bujang yang tiada penghuni.. aku pelik.. tapi tiada sepatah soalan pun yang keluar dari mulutku sedari aku melihat ma menangis..

aku ddk bersama sepupu-sepupu yg sebaya dgn ku.. kami bersembang-sembang..
aku : kenapa diaorg menangis ek??
sepupu : ntah, aku pn tak tahu, ntah2 jap g ko pn nangis..
aku : hish wat pe nk nangis.. tak akan kot!!tgk lah, klaw tak caya!!

tetibe aku lihat, orang membawa usungan!! aku lihat mereka meletakkan seorang manusia di atas katil tersebut.. ABAH!! mereka angkat ABAH... aku kaku di tempat aku berdiri dengan pandangan yang pelik.. banyak soalan yg muncul di otak kuh saat itu.. mengapa dyeorg angkat ABAH?? ABAH kan boleh jalan?? Kenapa ABAH tido depan orang ramai?!! Kenapa ramai orang baca ayat AL-Quran dekat keliling ABAH??Kenapa dyeorang tutup muka ABAH?!! Kenapa, kenapa dan kenapa?!! terlalu banyak soalan yg muncul di otakku.. tapi tidak satu pun yg terluah.. APALAH YANG DIFAHAMI OLEH SEORANG BUDAK PEREMPUAN YANG BERUMUR 7 TAHUN ITU...

Disebab tgk semua orang tengah baca AL-QURAN.. aku pn masuk bilik dan ambil Muqadam aku.. Aku duduk berhampiran ABAH.. aku baca dari surah al-fatihah tanpa henti.. tetapi setiap kali ade yg dtg membuka kain yg menutup muka ABAH dan mereka kembali menutup kain itu bersama air mata yg mengalir di pipi mereka, aku pelik!! kenapa diaorg menagis!!

Sedari tgh hari td, ma langsung tdk ckp apa-apa dgn aku.. ma tak suapkan makanan utkku seperti selalu..ma tak teman aku mandi seperti selalu..semuanya aku lakukan sendiri.. aku tidak mengerti tetapi sedikit pn aku tdk mengeluh kerana aku lihat kesedihan di wajah itu...

Tiba-tiba, mok de (adik ma yg no 7) panggil aku masuk ke bilik ma.. aku tutup muqadam dan masuk ke bilik.. Masuk2 bilik, aku lihat Mak long (adik bongsu ABAH, merangkap isteri kepada abang sulung ma aku) terbaring tidak sedarkan diri..semua org mengerumuni dia dan memanggil namanya.. Seketika dia sedar dan terus menagis teresak-esak.. (mak long rapat dgn ABAH)... AKU MASIH TIDAK MENGERTI!! aku tidak pernah melihat situasi sebegini sebelum ini..

Aku duduk di atas ribaan Mok De, aku lihat Mok De menahan sebak dan mengesat air mata yg mengalir di pipi nya.. Mok De seperti ingin meluahkan sesuatu tetapi tidak terluah..dia memelukku erat.. aku rasa selamat dlm dakapan dia tetapi aku tidak mengerti! Tiba-tiba mulutku ringan untuk bertanya :

aku : mok de, kenapa ABAH tido depan orang-orang?!! Kenapa dyeorng tutup muka ABAH?!! Kenapa ABAH tak bangun jalan2?? Kenapa ramai orang menagis?!

mok de melihat aku yang berwajah dungung itu seketika, dia mengesat air mata dan menarik nafas dalam-dalam ..dia mengumpul kekuatan agaknya..

Mok de : ABAH azie dah tak ade.. ABAH dah meninggal..
Aku : ABAH meninggal?!! ABAH nk pergi mana??
Mok de : ABAH pergi dekat ALLAH..
Aku : ohhh, bila ABAH nak balik?!!
Mok de : (mengesat air mata) ABAH tak balik dah..
Aku : Abis sape nak syg kite?? *aku terus menangis...mok de terus mendakap ku.. Erat!!lebih erat dari yang sebelum ini..
Mok de : mok de ade, mok de syg azie..semua org syg azie.. Cu (adk bongsu ma aku) syg azie, Teh (adik ma aku no 10) syg azie..
mok de ckp smbil menunjuk ke arah Cu dan Teh yang sudah terangguk2 bersama tangisan!!
Mok de : kalau azie syg ABAH atau RINDU abah, azie bacalah Al-Fatihah byk2..
Aku : Tadi kite dah baca dah..
Mok de : Lps nie , bc byk2 lg.. *mok de masih mendakap aku..

Air mata aku masih mengalir, aku tidak faham memahami situasi itu tetapi mungkin jiwa ku mengertii.. Jiwa ku faham, bahawa ini KALI TERAKHIR AKU MENATAP WAJAH ABAH.. Aku akhirnya tertido didalam dakapan Mok de..

Aku sedar-sedar, matahari sudah mamancarkan cahayanya.. Ramai sgt org yg tido di rumahku..Aku keluar, mencari ABAH, ditempat kali terakhir aku lihat ABAH semalam.. ABAH TIADA.. Katil yang ABAH guna semalam pn TIADA.. Aku turun ke dapur.. Ma memanggilku.. ma memelukku.. ma memberiku sarapan.. di dapur ramai sgt org.. semuanya memandang ku dgn wajah sedih.. kakak dan abg yg masih berada di meja mkn itu juga berwajah muram..Aku ambil makanan dan terus keluar bermain bersama-sama sepupu-sepupu ku..

Selepas itu hari-hari ku tetap ceria..aku tidak rasa kehilangan kerana semasa ABAH ada pn, ABAH jarang pulang ke rumah.. ABAH kerja di Shah Alam.. Aku pernah sekali bertanyakan tentang ABAH kepada MA, aku lihat MA menangis.. selepas itu, tidak pernah lagi aku bertanya perihal ABAH, nak menyebut nama ABAH di depan ma pn aku takot.. aku takot MA menagis lagi..


HARI INI, 7 APRIL 2010
genab sudah 13 tahun ABAH pergi menghadap ILAHI kerana sakit jantung.. pergi meninggal isteri, anak-anak, saudara mara dan sahabat handai..
Sudah 13 tahun juga ma menjadi ibu tunggal..
membesarkan anak-anak yg pada masa pemergian ABAH, abg baru berumur 19 tahun , Kakak berumur 16 tahun dan aku berumur 7 tahun!! Ma membesarkan kami tanpa pernah mengeluh walau sekali pn..SUMPAH , aku tidak pernah mendengar keluhan keluar dari mulut ma.. Ma seorang ma yang TABAH, CEKAL dan tidak kenal ERTI PUTUS ASA.. adakah aku sekuat ma jika perkara yang sama berlaku padaku.. ABAH hanya meninggal tanah dan wang di KWSP..
Betapa banyak nya halangan dan pengorbanan yang terpaksa ma tempuhi untuk membesarkan anak-anaknya ini.. Kakak dan Abang tidak byk kerenah kerana dia memahami keadaan ma.. TAPI aku?!! aku terlalu banyak keinginan.. Semua yg aku lihat, aku nak.. orang main Barbie, aku nk Barbie.. Bukan Barbie yg berharga 10 engget tapi yang berharga puluhan inggit.. Ma tak pernah menyatak TIDAKK.. dia akan ckp, naty ma beli.. dia akan cb belikan wlpun pd saat itu keadaan kami agak susah.. Tapi aku tidak merasai kesusahan itu.. semua yg aku inginkan aku dpt, cuma bezanya lambat dan cepat sahaja.. jika tidak dari ma, aku akan dapat dari makcik2 or pakcik2 ku.. Kejamnya aku pada ma..mengapa aku meminta -minta.. Teroknya aku... Ma maafkan lah anak mu ini...

Kenangan terakhir aku bersama ABAH pada suatu pagi.. aku lupa tarikhnya..
aku bangun tidur aku lihat ma bersiap-siap untuk ke kerja..
ABAH cuti.. aku merengek dekat ma, aku tak engat apa yang aku nk.. aku tertendang sedikit kaki ma.. then ABAH terus pukul kaki ku sambil jerkah.. aku terus nangis dan ma memujuk ku.. selepas itu terus aku tidak ckp dgn ABAH..
tgh harinya ABAH belikan aku senapang dan pistol mainan.. *masa tu menda tu tgh famous..
aku ambil..dan ABAH ajarkan cara untuk menggunakan pistol dan senapang itu..
aku teros main, aku tidak ucapkan terima kasih pn kerana hati masih marah pada ABAH..
selepas itu hubunga aku dgn ABAH mmg tak rapat sbb ABAH jarang ada kat rumah.. Dalam sebulan adalah dalam 3,4 kali nampak muka ABAH kat umah.. ABAH kerja jauh..
jadi faktor itu membuatkan aku lagi tidak rapat dgn ABAH..

ABAH pergi terlalu awal..
Tidak sempat utk :
aku memahami hati ABAH...
aku bercakap sebagai seorang dewasa bersama ABAH..
aku membeli hadiah di hari lahir ABAH..
melihat kejayaan KAKAK di UIA bersama segulung ijazah..
melihat majlis perkahwinan ABANG yg gilang gemilang..
melihat cucu abah yang baru pandai berjalan itu...

Tetapi ABAH pasti nampak kegembiraan kami..ABAH pasti nampak air mata ma mengalir disaat kakak naik ke pentas utk mengambil ijazah.. ABAH pasti nampak betapa lebarnya senyuman ma di saat abang telah sah menjadi suami org.. ABAH pasti lihat semua itu..

Satu perkara yg aku kesal adalah aku tidak sempat utk menatap wajah ABAH utk kali yg terakhir.. Aku tidak sempat utk mencium dahi dingin ABAH.. Aku tidak sempat melihat jasad ABAH disemadikan..Aku menyesal!!
Setiap kali selepas solat, tidak pernah aku lupa sedekahkan al-fatihah utk ABAH.. aku sentiasa berharap, spy aku dapat berjumpa dgn ABAH di syurga kelak.. Aku selalu mohon agak ALLAH S.W.T mengampuni semua dosa-dosa ABAH.. Aku pernah berdoa spy ALLAH S.W.T ambil semua dosa abah dan berikan kepadaku.. Biar aku tanggung semuanya.. Aku nak balas balik semua kebodohan aku semasa hayat ABAH.. Aku banyak menyinggung perasan ABAH..

ABAH,
maafkanlah anakmu ini..
maafkanlah kita yang tidak pernah hiraukan kehadiran ABAH dulu..
maafkanlah kita yang tidak pernah rasa kehilangan ABAH di saat ABAH telah pergi..
maafkanlah kita yang pernah terlupa tentang kewujudan ABAH didalam hidup kite suatu masa dahulu..
maafkanlah kita yang membenci ABAH suatu ketika dahulu..
MAAFKANLAH kita ABAH...
Kita berdoa supaya ABAH ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman!!


Al- Fatihah!!


p/s : dari malam semalam aku mengumpul kekuatan utk menulis entry ini.. air mata menjadi peneman setia ku...


Saturday, April 3, 2010

1 juta USD!! OMG

siapakah lelaki ini??
korang kenal?!! aku pn baru jerk kenal 2, 3 ari lepas..
meh kite story mory sal lelaki ini ek...

Lelaki ini adalah Dr Grigory Perelman..berumur 44 tahun.. Dia tinggal di sebuah rumah pangsa kotor di St Petersburg, Rusia.

apa yang hebatnya lelaki ini?!!

Dia telah berjaya memecahkan kebuntuan teori Andaian Poincare (membantu saintis mengesahkan bentuk cakerawala) yang gagal diatasi oleh pakar matematik sejak 100 tahun lalu.. see, sangat genius owhh ini org.. alangkah indahnya klaw dpt blaja math dari dye..


Institut Matematik Clay di Amerika Syarikat telah menawarkan hadiah bernilai 1 juta USD atau RM3.32 juta.. namun Perelman menolak hadiah tersebut.. OMG, kenapa kamo menolaknya wahai Encik Perelman?!! *sambil garu2 hidung..

"Saya ada semua yang diperlukan” katanya tanpa membuka pintu rumah.

Empat tahun lalu, dia tidak muncul untuk menerima anugerah berprestij daripada Kesatuan Matematik Antarabangsa di Madrid, Sepanyol. Ketika itu, dia mengaku tidak berminat kepada wang atau populariti.

“Saya tak mahu jadi seperti haiwan dalam zoo.” katanya.


Mengenai penemuan itu, Perelman berkata, dia bukanlah seorang wira matematik dan tidak menganggap dirinya cukup berjaya.

Jiran kepada perelman ini cakap plak, dia pernah masuk ke rumah perelman dan terkejut kerana hanya terdapat satu meja, satu kerusi dan satu katil bersama tilam kotor tinggalan penghuni sebelumnya.

“Kami menghadapi masalah lipas yang banyak di sini kerana ia menyorok di rumah Perelman,” katanya.

Perelman berhenti kerja pada 2003 dan meninggalkan bidang matematik kerana menganggap ia ‘terlalu menyeksa untuk dibincangkan’.


persolannya, kenapa dye tolak ek?!! dye tak kaya..
klau aku lah, dapat 1 juta USD, kaya akak wehh!!



Poster Syarikat!!

selaku setiausaha SAKURA CONSTRUCTION.SDN.BHD aku bertanggungjawab utk mereka satu poster utk syarikat kami bersempena kempen Keselamatan..
hehehehhe
poyo weehhhh...

ini logo syarikat kami..
agak lembut kan, tenang jerk tgk..*hahahahahahahah ... sesuai r dgn jiwa kami!! sbbkan aku yg reka so PINK itu WAJIB ado.. jap2, skali tgk macam logo utk SPA kn, tak mcm dlm bidang cnstruction lansung.. biawlah, kekadang kite perlukan perubahan..

xcely mende nie semua assignment utk subjek C1403 - KESELAMATAN & KESIHATAN PEKERJAAN... kena cipta LOGO, PPE (Personal Protection Equipment) PELAN PEJABAT n POSTER..
semuanya buat last minit.. LOGO n PPE tu dh submit last week.. POSTER n PELAN kena submit tiz week.. stu group de 6 org so dh divide bagai, aku n Cik Ayu buat POSTER n LOGO..

ikut rancangannye nk buat khamis mlm sbbnye jumaat kami cuti..
so kumpul lah kat bilik aku, satu bilik duk 5 org ( septutnya 2 org jerk)..
maka beginilah jadinya bilik ku
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
katil aku n katil Cik Ana kami gabung then amik tilam extra (tilam Cik Ain) letak kat bawah sbbnye klaw tdo 5 org stu katil, amatlah sempit kn..


see, wayar berselirat mcm ntah hape2 dh..
dh tak taw charge itu utk lappy mane.. (ade 4 lappy)
seb bek tak 'black out'..
time ni plak utk charge phone dh dicabut, klaw tak lag serabut!!

mlm jumaat tu, kami layan movie jerk..
cite Adnan sempit, Ice Age n stu lg hape ntah.. tak engat!!
tdo kol 2 lebih..
kire awal lah kn.

esknya bgun kol 1 lebih, engat nk kuar..
mandi2 n makan jap, tgk2 jam dh kol 3.. CiK Ayu jerk yg kuar dgn En.Wan...
so mls gler nk kuar.. duk melepak depan lappy lagi..
layan cite Final Destination 1,2 n 3.. smpai kol 8 lebih.. ade lah rest2 jgk..
giler ko nk smbung direct, mau tersembul bijik mate aku!!
lepas tu g cafe makan then balik bilik, men game, layan FB n sambung cerita..
kali ini tgk cte Night in The Museum 2, The Messenger, Unborn pstu ade lah cte2 lagik.. lupe ape ntah tajuknye!!
layan smpai kol 2.30am then lapar glerr so g masak maggie..
lps tu smbung layan game, FB, blog walking..
then kol 5am tdo..
kesimpulannya smlm tak buat jgk POSTER.. (adehh esk nk anta kat group aku yg len, nk suh p print n laminate *betol er cam tu ejaannya..biaq p lah..)

sedar2 kol 1 Cik Ayu kejot..
ayu : weh Mai, sat g Mia n Aimi nak mai amek Poster..depa nk p print.. *Cik Ayu pn tgh mamai, bru bgn tdo..
ako : nk amek apenya, satu ape tak buat lagi..

sambung tdo 2, 3 minit then bgn, g gosok gg.. tros bkk lappy..
carikk gambo kat Encik Google, crop, edit bagai..
kol 1.30 Cik Mia n Cik Aimi smpai..
hasilnya inilah poster yg dibuat last minit :
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
okeahlah, dari tadok tross kan.. ape2 pn aku suke tgk wlpn agak crowded!! beselah sendiri buat, haruslah sendiri puji klaw tak, sape lagi nk puji kn..

seb bek Cik Mia n Cik Aimi nk tlg belikan kami lunch.. so lps anta kat dyeorg pen-drive tros balik bilik makan!! lapaqq wehh...



F.R.I.E.N.D.S
We shared smile..
We wiped the tears..
And through the years..
Our friendship has grown along with us..
you are truly,
a wonderful part of my life...




Thursday, April 1, 2010

fasting day!!

_"Manis jangan disangka gula. Pahit pula jangan disangka hempedu. Pastikan yang manis itu benar-benar gula dan yang pahit itu benar-benar hempedu. Kadang-kadang kita mungkin akan terperangkap pada kemanisan dan kepahitan akibat dari kurangnya penyelidikan. Oleh itu sentiasalah berhati-hati sebelum mempercayai sesuatu kerana itu lebih baik dari beringat selepas kita menanggung akibat." _

-----------------------------------------------------------------------------------------------

masok hari ni da 3 ari aku pose!!pose ganti..Baru 5 ari ganti..de 3 ari lagikk nk abisskan!!
maka nya aku kena hbskn ganti sebelum habis sem nie coz klaw duk umah, mls bebeno nk ganti..
beselah kn klaw duk umah, dlm mulut always ade makanan.. depan tv, depan lappy, tgh baca novel..sumenye nk makan!! tp bile duk poly, class dr pagi smpai ptg..ptg tu balik, tdo jap..bgn2 jerk dah nk bukak pose.. so tak terasa taw!!

klaw pkai cam nie okeah tak?!! hehehehhe

ari pertama aku puasa bersahur dgn nasi lomak n berbuka dgn nasi putih, lauk ayam merah..
lauk tu jerk yg ade kat cafe, yg lain dh abiss... sobsobsobsobb..

ari kedua, aku bersahur dgn ini :
nasi lomak pak cik ISA.. same jerk dgn ari pertama.. kol 11 bersahur mkn nie then sblm tdo makan nestum plak..

then aku berbuka dgn ini :

nasi putih n TOMYAM from KULIM MALL.. mmg terbaekkk r rasa tom yam ini.. Ini tomyam yg paling sodap yg penah aku mkn kat Kedah nie.. Tak taw r klaw ade yg lagik sedap kn.. tp byk2 tmpt aku g, kat Kulim Mall nie jgk yg paling terbaekkk.. tomyam dye cukup rasa.. klaw balik Kuantan pn, aku pasti termimpi2 tomyam ini.. sebAbkan dh selalu sgt makan tomyam ini, org kat kedai makan tu pn dh kenal aku..

today aku berbuke dgn nasi ayam.. beli kat cafe jerk..
aku kn agak tak puas hati lah dgn pekerja cafe tuh..
klaw kebersihan, mmg okeahlah..
cuma pekerja dye, klaw buat ape2 lah terutamanya kerja-kerja membungkus, makk aiii lambat yg amat..
dekat setengah jam, hanya nk bungkus 3 laksa n 1 mee sup..
smpaikan azan bunyi, aku masih berada di cafe..
utk tdk melambatkan waktu berbuka, aku beli milo ais stu cawan..
minum milo then baru balik bilik...

esk rasanye tak puasa kot sbb nk kuar g beli brg..
nk beli TOMATO CHEERY lah..
ade sape tahu tak kat mana nk beli benih TOMATO CHERRY..
nk tanam lah...


MILIK SIAPAKAH KERETA INI?!!

kereta ni sape punya, sila serahkan kunci kereta anda kepada sy yerk...
adehh sukenye tgk SATRIA NEO warna putih...
smartt owhhh ini kereta..
aku masih tak tahu siapa yg bwk kereta ini tapi yg aku pasti kereta ini lecture yg pnya, cuma tak sure sama ada lecture JABATAN AWAM or JABATAN PENGAJIAN AM.. TP kan klaw jabatan awam nape aku tak pernah nampak pn sebelum ni.. pg td aku mencari pn, tadew jgk kereta ini..



p/s : entry ini patutnya aku publish semalam, tapi sbbkan letih n ngantuk sgt, aku just upload pics jerk!!