Followers

click this!!

membilang hari!!

Lilypie Kids Birthday tickers

Note :

"However good or bad you feel about your relationship, the person you are with at this moment is the "right" person, because he or she is the mirror of who you are inside..._Deepak Chopra"

Sunday, March 28, 2010

saya tahu, saya salah tapi....

kadang2 kite rs ape yg kite buat, apa yg kite ckp, gurauan kita semuanya biasa.. tapi org ckp kite ni ckp kasar.. ayat mcm tak sesuai.. salah er ckp dgn kwn2 guna ayt longkang, sengal.. bagi aku kwn2 biasa jerk guna ayt tuh.. bukan seyes pn, gurau2!!kite kn kwn, xkn lah nk kena behave all the time.. letih r jadi pelakon!!

sometime aku tak faham lah.. apa yg aku ckp, iklas dari atie, sekurang2nya aku tak PLASTIK... maybe ade yg taleh trime cara aku, i just be myself.. kenapa ek cam tu?! sbb kita lain-lain negeri?! aku rs ito bukan persoalannya.. alah bukan semua orang suka kita kn.. kadang2 kita buat baik pn org benci, buat jahat org suka plak.. ish ish ishh pening nie!!

4me lah kn, bile aku berkawan, aku akan jd diri aku!! aku akn ckp ape yg aku nk.. klaw aku wat slah, aku mntk maaf ape.. aku nie bukan kejam sgt pn... tapi kn bile ari2 nk kena behave n cb utk jd org lain, aku lemas, rimass!! rasa mcm nk jerit ckp "give me some space to breath..i need air!!" alah korang pn kadang2 buat org len terasa jgk kn.. okeah STOP IT azyyati.. jgn menunding jari dkt org len plak..

Aku pernahlah terbaca, kat mana aku baca, aku dah lupe.. artikel tu berkisah tntng sakitkan hati org.. org yg tls artikal tu ckp, kita berdosa apabila kita sktkan hati org.. kita perlu mntak maaf, slagi org itu tak maafkn, slagi itulah kita menanggung dosa!!

Adehhhh berat mata yg membaca, berat lagi hati yg mentafsir... so dikesempatan ini aku dgn rasa rendah diri n ikhlas atie n MEMOHON BERJUTA KEMAAFAN daripada SEMUA yg pernah TERASA, TERSAKIT ATIR or TER ape-ape lah lagi yg aku buat secara SENGAJA atau TIDAKK.. sorry!!! I'm not a perfect person..something i didn't realize my mistake.. aku pn manusia biasa, yg kerap melakukan kesalahan yang sama, berulang-ulang kali.. once again SORRY EVERYONE...


I LOVE U ALL SO DAMN MUCH.....



p/s : bebelan di pagi hari!!




Saturday, March 27, 2010

mandi-manda di ayaq terjun!!!

dimulakan dgn gambar tuan punya blog!! yelah dh lame kn tak tepek gmbr sendiri!! so hari ini dh dtg kesedaran, kesedaran utk tepek gmbr sendri.. yelah kn blog aku, haruslah ade gmbr aku, korang tak suke, TAK PAYAH tgk!!

budak kechik itu namanya adam.. cute sgt..geram aku nengokk!!

kepada sesiapa yg bukan berasal dari utara, ayaq terjun means air terjun...
adehh tetibe tak tahu nk tls ape!!ni yg mls peram lama2 crite nie..bile peram mcm inilah jadinya!!hbs lupa nk tulis ape.. jap2 nk refresh balik memory, beselah umo dh meningkat, maka nya rem pn makin slow r.. nk upgrade mahal plak.. *salahkan umo plak!!

berbalik pada topik asal entry ini, pagi td aku dan 7 lagi kawan-kawan seperjuangan ku meredah onak dan duri dgn penuh semangat cintakan alam semula jadi telah bergerak menuju ke Air Terjun Sedim.. *ayat byk melalut,padahal nk ckp, aku g mandi kat Sedim..

Air Terjun Sedim nie dekat jerk dgn poly aku so klaw nk g tiap2 minggu bley sgt..
kitaorg sewa kete kancil, naik 5 orang dan 3 org lagi tuh naik moto..sbb nk jimatkan kos *beselah dh nk abis sem kn, duet pn dah makin kering r.. Aku masak kat rumah zara.. umah dye dekat jerk dgn Air Terjun Sedim tuh.. ape yg aku masak?!! xcely bukan aku yg masak, mereka2 yg len yg masak, aku tgk jerk!!hehehehehehe...bukan tamau tlg tp dh rmai sgt kt dpur tuh, naty crowded.. *alasan terbaekkkkk... they all masak meehun *cam ne ntah nk ngeje, tak engat dh.. +telur+keropok+air sirap... sodapppp!!! Cik Sham yg masak.. xcely ktorg kuar utk celebrate besday Cik Sham sbbkn dye anak tokey kedai makan so dye lah yg paling pro masak!!


bekal yg dibawa!!

Sedim KAMI dtgggggggggggggggg!!!!

mana pics aku?!! tadew sbb aku yg snap pics nie.. aku mandi sekejap jerk.. takot lah..
air laju sgt then batu byk sgt..
org rmai!!
tapi air dye best sbb sejukkkkk sgttt!!!

kami STOP mandi kol 3.. tu pn puas nk ajak naik.. sume cam itik jumpe air!!



pics ni ms balik anta kereta, so jln kaki lah balik poly.. tmpt sewa tu dekat jerk dari poly..


i like tisss pics damn much!!



p/s : tak de mood nk tls tp tatap nk update!!so inilah hasilnye!!




Sunday, March 21, 2010

complicated feeling

LOVE

we think about it...
dream about it..
lose sleep worrying about it..
when we don't have it we search for it..
and
when we discover it we don't know what to do with it..
we fear loosing it..
it's is our source of pleasure and pain..
but we can't predict which it will be from one moment to the next..
it's a short word..
easy to spell..
and difficult to define..
and
impossible to live WITHOUT!!





Thursday, March 11, 2010

bubye!!

goingg
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
home!!!
home sweet home!!
coti 1 week, syorrrgaaa okeahhh...
naik bas kol 10 sat g..
daaaaaaa
assalamualaikum!!



Blogger Templates

Wednesday, March 10, 2010

RIBA

RIBA?!!ape ek?! *smbil daru2 dagu!!
haipp bukan RIBA yg aku duk ats ko, then lps dh lenguh, ko plak duk atas aku..
bukan riba itu yerk murid2!!
RIBA disini membawa erti : sebarang tambahan dalam barangan tertentu(ribawi) dan tambahan di atas hutang akibat penangguhan tempoh..

Ertinya :
"Apabila ditukar emas dengan emas(ditukar atau diniagakan), perak dengan perak, gandum dengan gandum, tamar dengan tamar, garam dengan garam, mestilah sama timbangan dan sukatannya, dan ditukar secara terus (pada satu masa), dan sekiranya berlainan jenis, maka berjual belilah kamu, sebagaimana yang disukai."
(riwayat Muslim)

Riba nie suatu benda yg luas!! sesuata yg kadang-kadang kita sendiri pn tak sedar yang kita telah melakukan riba. Kita rasa kita buat benda yang betol tp sebenar ia adalah salah..Tapi terlalu ramai umat islam yang terlibat dengan tanpa rasa bersalah.Padahal riba tergolong didalam dosa-dosa besar..

contoh riba yang selalu kita lakukan :

1. Bila kita beli emas.. Contohnya kita nk jual gelang then nk beli rantai. Kita tolak gelang emas itu then kite tambah duit sikit then kita beli rantai emas yang baru..ini adalah RIBA!!sepatutunya apabila kita beli emas, hendaklah kita menjual gelang emas itu terlebih dahulu..Selepas membuat akad jual beli, kita dh dpt duit dari penjualan gelang emas tersebut, barulah kita beli rantai emas yang baru.

2. Bila menjual apa-apa barang yang boleh dihutang atau dibayar cash.. Contonya kita jual tudung..Harga cash bagi tudung itu adalah RM 45 tetapi harga hutang bagi tudung itu RM 50.. ini juga riba!! Apa yang kita perlu buat adalah, kita perlu tetapkan satu harga sahaja untuk sesuatu barang, tidak boleh ada harga utk byr cash or hutang!!klaw rasa nk letak harga RM50, letak jerk RM50.. tak perlu ade dua harga utk satu barang yang sama.. faham tak?aku tak reti sgtlah nk explain detail sgt!!


okeah dua contoh jerk sbb nak bg byk2 naty takot salah info.. sy pn budak baru belajar, kalau salah tolong BETOL kan!!




Hukuman Riba dalam ISLAM..
1.Pemakan dan Pemberi Riba perangi ALLAH SWT dan Rasulullah SAW.
Maksudnya, sesiapa yang melakukan riba, ia akan berada di dalam posisi peperangan dengan ALLAH dan RASUL.

2.Kehilangan Berkat Harta Dan Kehidupan
Tercatac dlm Al-Quran :
"ALLAH menghancurkan keberkatan kerana riba dan menambahkan keberkatan daripada sedekah".
(Al-Baqoroh : 276 )

3.Seperti Berzina dengan Ibu Bapa Sendiri
Hadis Nabi SAW :
"Riba mempunyai 72 pintu. Riba yang paling ringan (dosanya) seperti seorang lelaki berzina dengan ibunya."
(Riwayat al-Tabrani dan al-Hakim)

4.Lebih berat daripada 36 kali zina
Nabi SAW memberi amaran :
"Satu dirham riba yang dimakan oleh seorang lelaki dalam keadaan ia mengetahui lebih buruk daripada berzina sebanyak 36 kali."
(Riwayat Ahmad dan Ad-Qutni)

5.Salah Satu Daripada 7 Dosa Besar
Hadis nabi :
"Jauhilah tujuh dosa besar, syirik, sihir, membunuh tanpa hak, makan riba, makan harta anak yatim, lari dari medan peperangan (kerana takut), dan menuduh perempuan suci dengan zina (tanpa saksi yang adil)."
(Riwayat al-Bukhori dan Muslim)

Dasyat kn hukuman Riba nie..aku pn baru tahu!!sebab baru belajar dengan detail tajok nie..lepas dh tahu macam terfikir-fikir, pernah tak aku buat riba?!! masa dlm class adelah sorng kwn aku ni (lelaki), nak tahu tak dia ckp ape : "hisy penat jerk aku tahan dari buat zina, rupanya selama nie aku berzina" *aku macam, apehal ko ni..
rupa-rupanya, dye tu beli motor, then motor tu byr hutang!!so kire ribalah kan.. tapi dye saje jerk buat lawak, bukan betol-betol pn..dia mmg berperangai sebegitu!!suke buat something yg buat org terfikir n org gelak macam nk mati tp dye cool dgn muka serius!! lawak-lawak!!

Info paling latest *chaittt aku terima bahawasanya PTPTN telah di islamkan.. hehehe ayat very the poyo kn.. sblm ni kn ptptn ade unsur2 riba, so pihak-pihak yang bertanggungjawab telah membuat suatu perbincangan dan telah menghalalkan ptptn... so kepada peminjam2 n sape2 yang nk pinjam, usah risau yerk.. PTPTN adalah HALAL..


Dengan tersebutnya perkataan PTPTN diatas, so berakhirlah Forum kita pd hari ini.. tak tahu nk tutp macam mana, no idea, hati dok ingat nak study HIGHWAY sbb esk de test tapi otak cbuk jugak nk kuarkan idea-idea bernas ini..jap-jap, bernas er??bukan beras ek!!

okeahlah, aku choww dulu!!modul HIGHWAY dh memanggil2!!susahh weh nk hingat fakta nie!!adehhh...korang engat senang er nk buat jalan?!! sudah, sudah jangan emosi yerk Azyyati!!
korang klaw ade info-info aku yg silap or korang de ape-ape yang penting, share lah ek!!

Assalamualaikum..Nite!!





Blogger Templates

Monday, March 8, 2010

can't STOP writing!!

tambah, tolak, darab, bahagi, punca kuasakan adalh dlm 5 ari jerk..tade lah pnjng sgt majuk aku nie..

meh kite lupakan yg lama, bukak buku bru!! *trying so hard to FORGET n FORGIVE!!
tak guna nk engat kisah2 DUKACHITA ni semua, buang masa jerk..menambahkan kedut2 dimuka adalah.. *betol er?? ye lah semenjak umur dh meningkat nie, asyik fikir pasal kedut2 jerk!! *chaitt umo bru 20..sengal tol..

korang taw tak 6 march ari tu besday i?!tak taw ek? SENTAP okeah!!.. hehhehehe, ape2 pn TERIMA KASIHH sgt2 kepada SEMUA yg WISH before n after 6 march..TERHARU wehh!!

boleh tak klaw sy nk cerite sal smbutan besday sy ari tu?!!skema okeah mintak kebenaran, manalah tahu, naty entry 1st sy slps SENTAP ni kena KUTUK lg.. *weh klaw tak leh pn aku pedulikk hape, blog aku, aku punya suke lah..klaw tak suke, TAK PAYAH baca!!aku tak PAKSE!! kire bolehlah ek!!

Ms kol 11++ mlm 5 march tu, dh start dh org nganto msj wish besday, time tu aku dok dlm bilik aku tgk nengok cite Enchanted.. *yah cite lame, saje melayan!! kami tgk movie tu dlm 4 (aku, cik ayu, cik sham, cik zara ).. cik ain duk men game lappy dye kat bilik aku jgk.. cik ana tido n cik han dh balik bilik..

dlm kol 12 cm tu, tetibe cik ana bgn!! cik ain hilang n cik han dtg semula bilik aku..aku cm pelik tp tak pk ape2 pn..then aku g toilet dgn Cik Sham.. Balik dr toilet tanpa memikirkan ape2, tros msk bilik, bukak jerk pintu, salji turun dgn lebatnya diatas kepalaku.. tapi salji ni wangi!! smbil ade jeritan2 gumbira "hepy besday.." aku speechless for a few second then bru jerit2, smbil ketawa!! *korang jaat, tp seb bek taun nie tak kena tepung+telur, klaw idokk bertapalah aku dlm toilet..susah sgt nk bersihkan!!

esknye sepatutnye aku coti tp ade class ganti..so g class wat tak taw je lah.. 3 org kawan aku nie *cik mia, cik aimi n cik ct , tak wish pn kat aku, cm TERSENTAP jap tp lantaklah dulu...mybe sat g wish r tuh..
tetibe cik mia n cik aimi panggil, dye ckp nk bisik something.. aku g jerk, then Chuppppp!! *eh cam tu er bunyi org ciomm kat pipi?! skali lagi speechless!! *hishh besday kali nie, asyik speechless jerk.. then Cik mia n Cik aimi jerit epy besday..alalala so sweet lah!!so whole class taw ari tu besday aku, smpaikan lecture pn wish.. ini semua kerja Cik Cfa si molot tadew insurans..

Dgn rasa bangga dan semangat wajanya saya nk ucapkan ribuan terima kasihh kepada bundaku, jaja akak ku, family abgku, En Appies, Cik Neny, Angah, Ude, Peah, Eyra, Og, Regd, Kak Kiah, Cu, Faraheen, Farah, Lyna, Jehan, Jihah, Ayu, Sham, Ain, Zara, Ana, Sham, Han, Pidot, Zairul, Kucai, Sheera, Zura, Mira, Mia, Aimi, Ct, Sero, Cfa, Anip *wlpn kena paksa, bru nk wish, hampeh pnya kwn.. , jai n semualah yang mendoakan saya!!letih sudah jari jemarikuh ini..byk lagi nk tulis nie.. *balas dendam sbb 5 ari tak dpt tulis blog!! saya sgt2 mengahargai keprihatinan kamu semua!!thank ALLAH, kerana kirimkan mereka-mereka yang HEBAT ini kepada sy!! *sobsobsob


sempena 20 taun aku hidop nie, aku harap utk taun yg ke 20 ini aku akan :
  • lebih berusaha utk mencapai cita-cita akuh.. klaw dulu aku nyesal gile amek cos yg aku amek ni, tp sbbkan dh semester akhir so tadew masa nk nyesal2 bagai..aku akan berusaha, berusaha dan berusaha dgn gigihnya dan cuba menanam minat terhadap ape yg aku lakukan sekarang!!!!Aku akan berusaha utk jadikan semester ini adalah semester terakhir bagikuh.. *aja-aja fighting...
  • Cb utk menjadi lebih matang.. tanak jadik childish sgt!! cb utk berdiri di kaki sendiri.. cb buang sket sifat ego n keras kepala..ade org ckp aku nie ego n keras kepala tahap dewa..betol er?? aku rasa cam bese jerk..
  • Jadi kuat mcm Gaban..hehhehe!! tak ade lah smpai mcm gaban tp jadi kuatlah..tak mau cengeng2.. sakit hati pn nk nages!! aku mau jadi kuat n kental!!tamau nages sbb org kutuk2 blog dh, i tak heran okeah u nk kutuk i..KUTUK lah..ha KUTUK lg..ADE AKU KESAH!! *jd brani lps bc blog Cik Epal
  • Cb utk jd kawan yg terbaekkkk utk kwan-kwn kuh!!aku akan cb luangkan ms utk u all.. sorry lah sbb slalo jerk batalkan appointment dgn korang disaat2 akhir...bukan sengaja okeahhh.. i lap u all soooooooooo muchhh!!
  • jadi blogger yg tegarrr!!TEGAR okeah!!i'll try my beshhh!!wish me luck!!hehehehhe
  • Jadi lebih baik dari hari semalam..aku akan cb tingkakan keimanan aku.. siapa tanak jadik baik kn, semua nk cuma klaw nk kenalah berusaha kan!!
okeah utk kali ini, itu jerk kot..naty klaw ade penambahan, aku akan tambah lagi di entry lain!!




mau mkn maggie bersama Cik Tomata Kechik kesokaan kuh!!


Sekian saja utk kali ini, saya Azyyati Kamaruddin melaporkan utk Blog ADE AKU KESAH!!



p/s : Weh si pengutuk, u r too muchhh...ko nie jenis yg brani2 siput babi, org dtg dekat jerk tros masok kepala dlm badan..ko engat aku tak tahu er ko tu siapa ha!!aku tahu lah weh..better ko duk diam ek lps nie!!klaw tak ko tanggunglah akibatnya!!jgn ckp aku tak bg amaran..aku DIAM tak bermaksud aku tak buat ape2..i know who r u!! slagi aku bleH bersabar, aku akan cb utk bersabar!!tapi tlg jgn terlalu mencabar kesabaran i!!BURUK PADAHNYE!! i pn manusia, yg ade hati n perasaan!!yg ade rasa marah, benci, sakit hati, hilang sbar.. seboleh2nye aku tanak benci ko!!yelah bkn syok pn benci org nie..menambahkan dosa jerk kn..bukan nk ckp aku baikkkkkkkk tp hakikat kn.. hahahahhaha!! tq for such a wonderful, amazing, polite, intelligent word yg ko tinggalkan kt blog family aku.. terima kasihh byk2!!kamo sgt bijak!! bijak smpai menampakkan kebodohan kamo!!i know who r u, i repeat I KNOW WHO R U.. thanks once again!! *baru nk lupakan hal ko, tetibe ko buat hal balik!!sengalll!!



Blogger Templates

Wednesday, March 3, 2010

STOP being a BLOGGER but STILL a READER

1stly nk ckp sy akan berhenti publish entry saya.. sy tahu rmai yg tak kesah pn kn.. blog sy nie bkn hebat sgt pn.. ye lah tuan pnya blog pn tak menarik, tetarik kn.. ditambah pulak dgn cara penulisan yang merapu dan perangai gedik yg kekunun gile jantan.. *seperti kata kamo, kamo dan kamo.. betol ckp kak ZIE, mmg patot pn tayah letak chatbox..

sebelum sy berhenti publish semua entry sy *biarlah sy sorng jerk yg bc blog sy.. haruslah kn sy mngucapkan sedikit kata2 aluan kepada kam0, kamo dan kamo serta mereka semua yang sy syg.. *akak2 n abg2, adik2 n awk2 yg bc blog sy..

kepada Cik LilyCuMeL, En u r Looser n MrRapit
TAHNIAH kerana kamo smeua berjaya membuat sy TERSENTAP.. i admire lah kamo semua. . sgt berani meluahkan kata2.. seperti kamo,kamo n kamo seorang jerk yg menghuni bumi ALLAH ini.. iye lah, mybe all of u perfect kn.. tak pernah wat salah, tak pernah sakitkan atie org, plak tu kacak2 n cantik2!! bak puteri or putera kayangan.. kulit halus mulus, putih berseri, nk carik jerawat amatlah susah sbbnye tadek satu jerawat pn nk melekat.. muke bercahaya2 sinar keimanan.. kalaulah sy dpt bertemu kamo, kamo n kamo pasti akan sy abadikan potret kenangn itu... ye lah naty nk cerita dekat anak, cucu, cicit sy tentang kamo, kamo n kamo.. kamo semua kn hebat so haruslah dijadikan hero atau heroin dlm cerita sy naty!! pasti melatop cerita sy.. sy cuma nk kamo semua tahu yg sy sgt BERSYUKUR, i repeat BERSYUKUR dgn ape yg sy ade skrg.. sy tak menyesal n tak pernah akan menyesal.. sy percaya ALLAH sentiasa menjanjikan yg terbaek untuk hambanya.. sy tak kisah nmpak hina or buruk di mata manusia, sy akan berusahan dgn gigih untuk tdk nmpk hina di mata ALLAH shj.. Anyway thank to both of u sbb buat sy TERFIKIR, TERSEDAR, TERSENTAP, TERNANGIS, TERASA, TERKESIMA, TERSEDAR bhw sy nie ade wat salah er!1 mendorong sy memuhasabah diri sy.. Semoga kebaikan kamo semua akan dibalas oleh-NYA..


yes i admit, i've make a mistake.. maybe ade ayt yg sy gunakan sepnjng menulis blog or cerita yg sy smpaikan tak sesuai untuk tatapan umum.. sy menulis ape yg sy rasa, dengar, lihat dan rasa.. sy ikhlas di atas setiap yg sy coret.. betollahkan kata org "keikhlasan itu umpama semut hitam diatas batu hitam dimalam yang amat kelam, ia ada disitu tetapi amat sukar untuk dilihat.." sy mengaku kesalahan sy!! sy mintak maaf dekat semua!! tapi untuk maafkan kamo, kamo dan kamo, sy akan berusaha utk ikhlaskan atie sy.. i'll try my besh.. *ustazah iman sy masih tak cukup kuat utk memaafkan kesalahan org dgn mudah..


mybe sy akan kembali semula after a few week, month or year.. i don't know!! dh biasa tulis blog, jd ssh nk buang habit tu.. so lps nie klaw korang bukak blog sy, hanya ade 1 entry ini sahaja!! thank to all of u.. dont worry sy akan TATAP menjadik pembaca kamo yg TEGAR ..




p/s : Saturday ini my 20th besday!! sy dpt adiah yg sgt HEBAT dari kamo, kamo n kamo.. TQ ek!!