Followers

click this!!

membilang hari!!

Lilypie Kids Birthday tickers

Note :

"However good or bad you feel about your relationship, the person you are with at this moment is the "right" person, because he or she is the mirror of who you are inside..._Deepak Chopra"

Tuesday, November 23, 2010

tutorial blogger

Request :

1st ~ Cik Aimi


2nd ~ Cik Han


mereka dua org ni kawan2 sy masa study kat poly dulu..
Cik Aimi bdk Kedah n Cik Han bdk Sarawak..

Aimi n Han, baca leklok ek, tak faham naty tnya..

untuk menulis blog, korang perlu menjadi seorang blogger..
untuk menjadi blogger korang perlu mempunyai blog.. *kahkahkah
mcm mana nk buat blog..

MySpace

begini yerk..

1. korang tekan ape yg aku dh bulatkan itu ek..



2. masok kan lah detail2 yg perlu dimasokkan itu, then tick kat kotak ' term of service '

dh siap, korang tekan continue..


3. masokkan 'blog name'.. ekot korang lah nk tulis ape..
:: ceritahidopaku :: kisahkita :: akubencikau :: kaunakgadohke :: rasanaklempangorang :: *contoh2 nama blog..sila jgn ekot..hahaha


4. pilih template
template ni mcm background blog korang lah.. ko pilih jelah yg telah blogspot suggest kan..
if nk background lain, naty aku bg tutorial lain ek..


5. bila dh pilih semua..dah save bagai..
akan keluarlah dashbord korang, klau tak keluar, ko tekn jelah dashboard kat atas sinun..
ko tekan new post..
oh ye..mula2 buat blog, follower korang akan kosong yerk..naty lama2 akan bertambahlah..korang jgn paksa org follow blog korang..naty orang tak suka..
follower tu mcm kawan ek.. dlm blog guna istilah follow n follower..
korang rajin2 lah follow blog org, naty org akan follow pulak korang..



6. lps tekan new page, akan keluar page ini..

ni aku terang kan dulu function simbol2 kat situ :

1 : title - tajok entry korang..alah mcm ko tulis karangan, mesti kena ada tajok kn, ha sama lah mcm ni.. tajok ni ekot suke korang lah, nk tulis bm or bi.. cthnya : rindu kamu, aku geram, 1st entry..

2 : Font saiz - ko nk tulisan besar gedabak, kecik , tak pun sedang2.. up to u..

3 : Bold - ko nk tebalkan atau tidak tulisan itu..sama jerk function mcm ko tulis dlm Ms Word..

4 : Italic - nk condong atau tidak..

5 : color - if nk huruf tu berwarna, ko highlight huruf tu then pick color..

6 : Link - ni kalau ko nk link kan sesuatu tu ke web or blog org lain.. *if tak faham, sila tnya..naty aku buat entry len..

7 : Align - ni sama mcm Ms Word, nk perenggang tu mula dari tengah, kiri, kanan or justify...

8 : numbered - mcm bullet tp utk number..

9 : bullet - alah mcm dlm Ms tuh..

10 : Add Image - masukkan pic.. ko upload r.. kalau nk cepat, ko resize pic bagi kecik dulu then bru upload..

11 : masokkan video.. upload video makan masa sikit ek..

12 : label - ko tentukan group entry ko.. such as : love, friendship, makan or apa-apa lah.. ni utk memudahkan korang bila nak cari nanti..

dh faham kan fungsi2 kat situ, jadi ko tulis lah entry.. ko karang lah ape pun..merepek , ilmiah, mencarot, apa-apa lah.. ko tulis jerk..
aku cadangkan, korang tulislah blog berinformasi sikit..jgn jadi mcm aku, blog merepek..hahahaha


7. dh karang dh karangan korang..tujohploh tujoh perenggan pun tak apa..lapanploh juta pics pun tak pe.. dh abis karang, ko tekan publish post *color orange if nk publish tros kat blog..
if tanak publish lg.. mungkin korang dh letih tp ada idea lagi.. kira mcm nk sambung tulis esk lah kn, ko tekan save now *color biru...
publish post n save now ni berada di bawah sekali ek..


8. kalau nk tengok post tu, tekan view post..kalau nk tgk blog, tekan lah view blog..


selepas menjadi blogger..
korang daftar lah dgn nuffnang..
nak dftar nuffnang, tekan sini ----> nuffnang


any question?? hehehe




p/s : tak faham tnya ek, naty aku terang balik.. click pada pic utk tumbesaran yg sihat dan kuat..hehe



MySpace




5 comments:

inariasukai said...

entry ney mcm sesuai je untuk aku jugak. heheh. saya budak baru belajar :)

maiTuty said...

kira aku buat entry ni utk ko skali lah ek..
ehhe

inariasukai said...

eheh. :)
em weh, reg nuffnang utk ape ek ?

maiTuty said...

as a blogger, ko register lah nuff..tak rugi..ko tekan perkataan nuffnang wane biru kat entry aku ni..dlm tu aku dh sebot dh, knapa dan mengapa kena register..

chacha said...

cik maituty....good your penerangan..i suke.kite ada geng baru..yeye !