Followers

click this!!

Note :

"However good or bad you feel about your relationship, the person you are with at this moment is the "right" person, because he or she is the mirror of who you are inside..._Deepak Chopra"

Saturday, April 3, 2010

1 juta USD!! OMG

siapakah lelaki ini??
korang kenal?!! aku pn baru jerk kenal 2, 3 ari lepas..
meh kite story mory sal lelaki ini ek...

Lelaki ini adalah Dr Grigory Perelman..berumur 44 tahun.. Dia tinggal di sebuah rumah pangsa kotor di St Petersburg, Rusia.

apa yang hebatnya lelaki ini?!!

Dia telah berjaya memecahkan kebuntuan teori Andaian Poincare (membantu saintis mengesahkan bentuk cakerawala) yang gagal diatasi oleh pakar matematik sejak 100 tahun lalu.. see, sangat genius owhh ini org.. alangkah indahnya klaw dpt blaja math dari dye..


Institut Matematik Clay di Amerika Syarikat telah menawarkan hadiah bernilai 1 juta USD atau RM3.32 juta.. namun Perelman menolak hadiah tersebut.. OMG, kenapa kamo menolaknya wahai Encik Perelman?!! *sambil garu2 hidung..

"Saya ada semua yang diperlukan” katanya tanpa membuka pintu rumah.

Empat tahun lalu, dia tidak muncul untuk menerima anugerah berprestij daripada Kesatuan Matematik Antarabangsa di Madrid, Sepanyol. Ketika itu, dia mengaku tidak berminat kepada wang atau populariti.

“Saya tak mahu jadi seperti haiwan dalam zoo.” katanya.


Mengenai penemuan itu, Perelman berkata, dia bukanlah seorang wira matematik dan tidak menganggap dirinya cukup berjaya.

Jiran kepada perelman ini cakap plak, dia pernah masuk ke rumah perelman dan terkejut kerana hanya terdapat satu meja, satu kerusi dan satu katil bersama tilam kotor tinggalan penghuni sebelumnya.

“Kami menghadapi masalah lipas yang banyak di sini kerana ia menyorok di rumah Perelman,” katanya.

Perelman berhenti kerja pada 2003 dan meninggalkan bidang matematik kerana menganggap ia ‘terlalu menyeksa untuk dibincangkan’.


persolannya, kenapa dye tolak ek?!! dye tak kaya..
klau aku lah, dapat 1 juta USD, kaya akak wehh!!2 comments:

akiq said...

mmg dia dh suka sgt dgn apa yg dia dpt skg..org TERlalu BIJAK mmg mcm tu.Contoh..U bg org Ulu2 there makan pizza sure mereka geleng2 kepala...sbb ,mereka dh selesa dgn mkn pucut2,daging2 utan..

maiTuty said...

betol-betol...
tp klaw bg i, i tarak tolak pnya... hahahhahahahah
*gile, perempuan mata duitan..
hahahha
joking!!